Začal sjezd ČSSD, úkolem je udržet Paroubka v čele

Eva Benešová
14. 2. 2009 10:06
Sociální demokraté mají pomoci ke znovuzvolení svému šéfovi Jiřímu Paroubkovi
Předseda strany Jiří Paroubek. V čele strany chce stát i nadále.
Předseda strany Jiří Paroubek. V čele strany chce stát i nadále. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na pražském Výstavišti začal první den volebního sjezdu ČSSD.

Sociální demokraty vítala podle ČTK hesla jako "Na straně lidí" či "Svoboda, solidarita, spravedlnost".

Nemilými návštěvníky naopak byla skupinka Mladých konzervativců s transparenty "Jedna tvář, jedna strana, jeden názor", "Soudruh Paroubek, předseda ČSSD na věčné časy", ale i "Bez práce jsou koláče".

Hlavním úkolem delegátů je změnit stanovy strany tak, aby mohl být předseda volen několika sty zástupci oblastí, nikoliv stranickým plebiscitem čítajícím okolo 13 tisíc členů. K samotné volbě vedení dojde až v březnu.

Právě o volbě vedení všemi členy strany rozhodla ČSSD před dvěma lety na sjezdu v Brně. Paroubek tehdy hovořil o modernizaci strany. Změna měla ve straně posílit demokracii a přitáhnout nové voliče. "Je konec politickým kšeftům," prohlásil tehdy.

"Kandidát, který bude chtít uspět, si nevystačí s tím, že bude v zákulisí obcházet pár set delegátů, ale bude muset veřejně vystoupit, zveřejnit svůj program, objet republiku, mluvit s lidmi," tvrdil prozměnu místopředseda Bohuslav Sobotka.

Zákulisní "kšefty" znovu ve hře

Socialisté ale mají velké a oprávněné obavy z toho, že by k volbě nemusel dorazit požadovaný, tedy nadpoloviční počet straníků. Volba předsedy by tak fakticky nemohla proběhnout.

Paroubek ale tuto skutečnost nechce příliš přiznat. Jako důvod uvádí, že by přímá volba příliž zatížila stranickou kasu.

"Chceme změnit stanovy tak, aby výkonný výbor mohl stanovit, zda se bude volit přímou volbou nebo sjezdem," vysvětlil strategii místopředseda strany Zdeněk Škromach ve vysílání ČT.

Oficiálních důvodů ke změně stanov je více. Paroubek podle všeho nebude mít po úspěšných krajských volbách soupeře, a proto považuje přímou volbu za zbytečnou. Navíc chce v České republice pořádat sjezd Evropských socialistů. "Jistě chápete, že raději utratím peníze za to," nechal se slyšet.

Kolik bude sociální demokraty celý sjezd stát, zatím vedení strany tají. Podle dřívějších vyjádření Paroubka by zasedání všech českých sociálních demokratů přišlo na tři až čtyři miliony korun.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Jiřího Paroubka na Aktuálně.cz

Pokračování za měsíc

Kromě změny stanov chtějí dnes socialisté nastartovat volební kampaň do eurovoleb. Jejím hlavním tématem má být finanční krize. Lídrem kandidátky je ekonomický expert ČSSD Jiří Havel.

Odpoledne bude zasedání přerušeno až do 20. března, kdy začne hlavní část sjezdu, na které si socialisté zvolí vedení. Jediným kandidátem na předsedu je v tuto chvíli Jiří Paroubek. Zato zájemců o křeslo místopředsedy je více, než míst ve vedení.

Kromě současných místopředsedů Bohuslava Sobotky, Milana Urbana, Zdeňka Škromacha, Petra Víchy a Jany Vaňhové mají zájem o funkce například předseda sněmovny Miloslav Vlček nebo místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Nově by se měl do vedení dostat i Michal Hašek - jako šéf asociace krajů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Jiřího Havla na Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy