Rakušan zůstává v čele Starostů a nezávislých. Farský bude řadovým místopředsedou

Radek Bartoníček Tomáš Klézl Radek Bartoníček, Tomáš Klézl
Aktualizováno 23. 7. 2022 14:01
Předsedou Starostů a nezávislých bude i nadále Vít Rakušan. Na mimořádném sněmu v Hradci Králové získal od 305 přítomných delegátů 292 hlasů. Ve svém projevu Rakušan zmínil, že by chtěl navrátit důvěru voličů v hnutí po nedávných kauzách. Prvním místopředsedou se nově stal poslanec Lukáš Vlček, dostal 291 hlasů. Oba neměli protikandidáta. Zvoleno bylo kompletní vedení hnutí.
Vít Rakušan v této chvíli ve STAN dominuje.
Vít Rakušan v této chvíli ve STAN dominuje. | Foto: ČTK

Zatímco vloni byla v zákulisí sněmu hnutí STAN cítit očekávání z podzimních voleb do Poslanecké sněmovny a víra ve velký úspěch, sobotní sjezd v Hradci Králové měl atmosféru zcela jinou. Hnutí, které právě loni začalo nabírat velké množství voličů, zažívá po nedávných kauzách strmý pád. Hrozí mu, že o preference opět přijde, mezi straníky se dokonce objevují obavy o jeho další existenci.

V novém vedení se tedy objevuje několik dosud méně známých tváří. Patří mezi ně nově zvolený 1. místopředseda Lukáš Vlček, který byl jediným kandidátem na tuto funkci. Předseda sněmovní komise pro hybridní hrozby a bývalý starosta Pacova Vlček má podle Rakušana manažerské a systematické schopnosti potřebné pro vedení hnutí a je ochoten vzdát se některých funkcí v sněmovní komoře.

Mezi nominovanými byl sice exposlanec Jan Farský, ale ten se rozhodl kandidovat "jen" na řadového místopředsedu, za kterého jej delegáti nakonec zvolili. Farský získal ve volbě řadových místopředsedů nejvíce hlasů, a to 229. Dalšími místopředsedy jsou Michaela Šebelová s 228 hlasy, Pavel Čížek s 221 hlasy a Jan Lacina se 177 hlasy. Naopak zvolena nebyla například dosavadní místopředsedkyně Věra Kovářová.

V kuloárech někteří členové neskrývali zklamání z toho, že na post místopředsedkyně odmítla kandidovat hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Ta ovšem těsně před sněmem oznámila, že má spoustu práce na kraji a komě toho potřebuje získávat stranické zkušenosti.

Nicméně Pecková se stala řadovou členkou předsednictva. Stejně jako ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, starostka obce Řečany nad Labem na Pardubicku Michaela Matoušková, hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, starosta Františkových Lázní Jan Kuchař, místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová, poslanec Viktor Vojtko a starosta obce Tetín na Jičínsku Matěj Hlavatý.

Znovuzvolenému předsedovi Vítu Rakušanovi se tak vyplnilo přání mít k sobě ve vedení nové tváře. V tom minulém byli podle něj všichni přáteli, což vedlo k tomu, že si "možná odpouštěli, co si odpouštět neměli". "Dnes se to určitě nevyřeší, dnes se to nastartuje. Máme dva měsíce na to, abychom ukázali, že hnutí je zdravé," konstatoval s odkazem na komunální volby.

Naše hnutí je v nejsložitějším období své existence, řekl Rakušan

V čele strany tak zůstává Rakušan. Na delegáty několikrát naléhal, že STAN musí získat zpět ztracenou důvěru lidí. Hned v úvodu svého prvního vystoupení na sněmu upozornil, že jeho projev nebude veselý. "Naše hnutí se ocitá asi v nejsložitějším období své existence. Nic si nenamlouvat a nemalovat realitu příliš na růžovo je podmínkou toho, abychom s tím mohli něco dělat," začal Rakušan s tím, že si za problémy může hnutí samo.

"Nebuďme ublížení, neříkejme, že nás do problémů někdo vmanévroval, že je to nějaké spiknutí. Nedělejme ze sebe oběti. Není to poctivé, a není to především pravdivé. Jestli jsme obětí, tak možná vlastní nezkušenosti. Jsme rekordmany v tom, kolik problémů jsme stačili nasekat v tak krátkém čase," prohlásil a omluvil se všem lidem, jejichž důvěru hnutí zklamalo.

Ve svém druhém proslovu, už nominačním na předsedu, zvolil značně odlišný tón. Zopakoval, že omluva je na místě, ale že v tuto chvíli je nejdůležitější, aby se STAN díval do budoucnosti. "Mafián nás nazývá mafiány," prohlásil Rakušan ve zjevné reakci na dřívější výroky šéfa ANO Andreje Babiše. "My přece nejsme žádní mafiáni. Máme jednoho zatčeného politika, ale jiní jich mají více. Obžalovaný je dokonce předseda jedné strany," uvedl opět v narážce na Babiše, kterého čeká soud.

Nejvíce času ale Rakušan věnoval programu hnutí, několikrát zopakoval, že STAN musí prosazovat decentralizaci a dbát na to, aby se všechny regiony rozvíjely rovnoměrně. "Chceme silné regiony v České republice a chceme také Evropu silných regionů," sdělil Rakušan. Velkého potlesku se dočkal ve chvíli, kdy avizoval, že STAN bude prosazovat zavedení eura v Česku.

Zmínil se také o vnitřním stavu hnutí. Stejně jako někteří další členové kritizoval například malou vnitrostranickou diskusi a volal po tom, aby do vedení STAN kandidovali jen lidé, kteří budou mít skutečně na takovou práci čas. "Kdo se ucházíte o vedení, berte to jako neplacený pracovní úvazek. Opravdu si velmi dobře rozmyslete, jestli budete kandidovat," upozorňoval.

První dvě hodiny byl na sněmu přítomný premiér a předseda ODS Petr Fiala, který chválil zástupce STAN ve vládě i sněmovně. O problémech hnutí se zmínil jen okrajově. "Je velkou silou a výhodou demokratických stran, že jsou schopné otevřeně diskutovat o svých problémech a hledat jejich řešení. Všichni dobře víme, že nějaké problémy mají čas od času všechny politické strany. Podstatné ale je, jak se k nim kdo postaví," uvedl Fiala a ocenil přístup STAN, včetně dobrovolného odchodu ministra školství Petra Gazdíka z vlády.

Delegáti si mohli vyslechnout také proslovy dalších předsedů vládních stran, kteří ale promluvili na předtočených videích. Všichni vyjadřovali STAN podporu, pochvalovali si spolupráci a vyslovovali přesvědčení, že hnutí dokáže své potíže překonat. 

Korupce i rasistické výroky

Starostům se v posledních měsících z velké části rozpadlo vedení, které zvolil řádný sněm vloni v létě. Ze čtveřice řadových místopředsedů zůstala pouze místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová.

V březnu na post rezignoval europoslanec Stanislav Polčák po zveřejnění informací o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Další z místopředsedů Petr Gazdík opustil stranickou funkci i post ministra školství kvůli kontaktům s dalším obviněným v takzvané kauze Dozimetr, podnikatelem Michalem Redlem. Další místopředseda Věslav Michalik v červnu náhle zemřel.

Vedle kauzy Dozimetr, ve které čelí stíhání někdejší šéf pražského STAN Petr Hlubuček, se Starostové v posledních měsících potýkali například s kritikou stranického financování. Hnutí kvůli tomu v lednu oznámilo, že vrátí všechny dary od právnických osob od loňských voleb, i když neporušilo žádný zákon.

Dosavadní první místopředseda Jan Farský pak v posledních měsících tráví čas v USA na stipendiu, kvůli kterému v lednu po kritice opozice složil poslanecký mandát. Zesnulý místopředseda Michalik v reakci na mediální informace o svém dřívějším podnikání na Kypru se pak loni v listopadu vzdal kandidatury na ministra průmyslu. V červenci zase hnutí muselo řešit aféru kolem rasistických výroků starosty Poděbrad Jaroslava Červinky při jednání městského zastupitelstva.

Video: STAN dokáže z krize vyvést jen Rakušan. Z videa s Červinkou mi bylo zle, říká Farský

Kauza Dozimetr Starosty obrovsky poškodila. Jsme pro maximální transparentnost, a pak se nám v hnutí objeví takovýto pazneht. | Video: Daniela Písařovicová
 

Právě se děje

Další zprávy