Za velrybaření mají ČSSD opustit tři funkcionáři

Martina Machová Martina Machová
12. 2. 2011 18:52
Straničtí kontroloři je navrhli k vyloučení kvůli náborům v Litoměřicích
Jan Szántó by měl podel straníků pykat za nábory na Litoměřicku
Jan Szántó by měl podel straníků pykat za nábory na Litoměřicku | Foto: Jan Langer

Praha - Sociální demokraté by se rádi zbavili trojice mužů, které vnitrostraničtí kontroloři označili jako organizátory účelových náborů na Litoměřicku.

Vedení socialistů se rozhodlo prověřit všechny své členy v litoměřickém okrese. Po aférách s takzvanými "černými dušemi." Tedy straníky, nezajímajících se o politiku ČSSD a sloužících jen k prosazení cílů těch, kteří je ovládají.

Straničtí kontroloři následně ukázali na dvě stovky lidí, tedy přes 41 procent ze všech sociálních demokratů v okrese.

"Ústřední kontrolní komise doporučila ukončit členství několika členům, kteří se podle všeho podíleli na zvláštním a nepřijatelném způsobu zvyšování stranické základny," oznámil po jednání ústředního výkonného výboru úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle zprávy Ústřední kontrolní komise, kterou má deník Aktuálně.cz k dispozici, jde o někdejšího předsedu okresního výkonného výboru, dnes již "jen" člena okresního vedení, Jana Szánta, dalšího člena okresního vedení Zdeňka Lexu a předsedu místní buňky ČSSD v Litoměřicích Petra Hoška.

Zda budou skutečně vyloučeni, či nikoli, rozhodnou špičky ČSSD v horizontu měsíců.

O podivných nárůstech členů v litoměřické organizaci deník Aktuálně.cz informoval již v červnu 2010, kdy popsal jeden z pokusů o účelový nábor v podrobné reportáži.

Naráz chtělo do sociální demokracie vstoupit přibližně několik desítek lidí. Uchazeči, kteří na schůzi litoměřické ČSSD dorazili, přiznávali, že za vstup do strany mají dostat 300 korun. Nakonec celá akce zkolabovala, když se jednání stalo neusnášeníschopným.

Přímo jméno Jana Szanta pak figurovalo i v dalším případu souvisejícím s nábory do ČSSD. Tři měsíce po neúspěšném náboru, tedy v září 2010, deník Aktuálně.cz zveřejnil záznam schůzky, na kterém náborář nabízí za vstup do ČSSD marihuanu.

Nahrávku pořídili sami sociální demokraté jako důkaz o nekalých praktikách ve straně. Mladík, který se snaží získat nové straníky na ní označuje Szánta jako muže, jež nábory financuje.

 

Právě se děje

Další zprávy