Za tři roky jsem vydělal 32 milionů, pochlubil se Bárta

Domácí Domácí
30. 3. 2011 16:34
Ministr si peníze vydělal v agentuře ABL, která mimo jiné sledovala pražské politiky
Vít Bárta
Vít Bárta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Neoficiální šéf Věcí veřejných a také kandidát na předsedu Vít Bárta zveřejnil své příjmy. Novinářům nechal nahlédnout do svých osobních účtů a daňových přiznání.

Lídr a sponzor nejmenší koaliční strany si podle zveřejněných údajů vydělal za poslední tři roky 32 milionů čistého. Před zdaněním tedy jeho příjmy činily 38 milionů. 

Bárta tak reagoval na lednovou výzvu bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který veřejně zpochybňoval jeho majetek. Mohlo podle něj docházet ke krácení daně ve firmě ABL, kterou ministr dopravy Bárta vlastnil a posléze svůj podíl převedl na svého bratra Matěje. 

Bezpečnostní agentura ABL byla v poslední době spojována především s aférou sledování některých pražských politiků.

Bárta svůj středeční krok označil za "nestandardní aktivitu politika".

"Musím přiznat, že bylo několik kolegů, kteří mi říkali, že takovou věc dělat nemám, neboť posouvám hranici standardního chování politiků v České republice," komentoval zveřejnění svého účetnictví Bárta. Ministr dodal, že nechce odhalit, za co konkrétně utrácel.

Bárta se také zmínil o voze značky Maserati, kterým jezdí. Luxusní automobil si prý koupil jako služební vozidlo v době, kdy šéfoval bezpečnostní agentuře ABL. "Loni v létě při odchodu z firmy jsem ho odkoupil za zbytkovou hodnotu," uvedl.

Vlastnictví sportovního vozu bylo jedním z důvodů, proč na Bártu v lednu podal Jiří Paroubek trestní oznámení pro údajné krácení daně. Paroubek tehdy vyjádřil pochybnosti o hospodaření firmy ABL ve vztahu k ministrovu majetku. Nebylo mu také jasné, zda jsou vozy Audi a Maserati, kterými podle médií Bárta jezdí, osobním ministrovým majetkem, nebo zda patří firmě ABL.

 

Právě se děje

Další zprávy