Za Peake bude jednat Vacek, rozhodovat ale bude bizár

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 5. 2012 13:12
Sněmovna začíná jednat s novým rozložením sil, vláda odmítá přesvědčovat tři poslance VV
Petr Gazdík.
Petr Gazdík. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Květnová schůze Poslanecké sněmovny, na které jsou pro koalici tak klíčové zákony, jako jsou církevní restituce či rozpočtové určení daní, začíná za zvláštního rozdělení sil: vládu a její návrhy podporují poslanci ODS, TOP 09 a "platformy Karolíny Peake", dohromady tedy 100 poslanců.

Klasické "ladění not" před každou schůzí sněmovny, které dosud prováděli předsedové koaličních klubů, tak dostává trhliny.

Jisté je jen to, že za "platformu Peake" by měl koaličně vyjednávat Martin Vacek, předseda sociálního výboru sněmovny. Statut předsedy klubu ale nemá, protože vicepremiérka Karolína Peake nemá dost poslanců na vytvoření klubu.

Všichni zatím k vládní koalici řadí i tři poslance klubu Věcí veřejných (Miroslav Petráň, Otto Chaloupka a Milan Šťovíček) a dva poslance zvolené za ODS, kteří jsou teď mimo klub občanských demokratů (Michal Doktor a Pavel Bém).

Těchto pět poslanců sice podpořilo vládu při žádosti o důvěru minulý pátek, jejich podpora všem vládním návrhům ale už tak jistá není.

"Podpořili vládu, měli by tedy podporovat i vládní návrhy," vidí situaci předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík, který odpovídal na otázky deníku Aktuálně.cz.

A.cz: Dříve se scházeli tři předsedové koaličních klubů a ladili noty před schůzí sněmovny. Jak to bude fungovat teď?

Gazdík: Upřímně řečeno, v poslední době to už ani s Vítem Bártou příliš nefungovalo. Teď se snažíme dohodnout s platformou Karolíny Peake, aby jmenovala svého nástupce, který by byl reprezentantem poslanců této platformy a dohodl jednotlivé zákony či hlasování k nim.

A.cz: Je už jasné, kdo to bude?

Podle posledních informací by to měl být poslanec Martin Vacek.

A.cz: Budete mít partnera, ale dohromady to pořád nedává většinu…

My nehodláme provádět žádné další kroky. Buď ti poslanci, kteří podpořili vládu v hlasování o důvěře, budou ctít koaliční dohodu a to, čemu říkáme koaličně projednaný návrh...

A.cz: Ale oni nejsou součástí koalice…

Jsou součástí koalice v případě, že podpořili tuto vládu, a měli by tudíž podporovat veškeré vládní návrhy.

A.cz: Není to ale bizarní? Tito tři jsou v klubu VV, tedy v klubu "konstruktivní opozice" - a vy teď po nich chcete bianko šek na jakýkoliv zákon, který s nimi nebyl předjednaný…

Bizarní to rozhodně je. Ale celý projekt Věcí veřejných je bizarní, řekněme si to otevřeně. Největší protikorupční strana, jejíž neformální vůdce je odsouzen za korupci, hlásala, že se bude vzdávat poslaneckých náhrad, pak Vít Bárta předával určité obálky. Nakonec je odsouzený, byť nepravomocně, a odmítá se vzdát poslaneckého mandátu. To celé je přece bizarní situace.

A.cz: Ale vraťme se k rozhodování ve sněmovně. S těmi třemi poslanci z klubu VV vyjednávat před schůzemi sněmovny nebudete?

Nevidím k tomu důvod. Pakliže oni projeví zájem diskutovat o jakémkoliv tématu nebo zákoně, jsme připraveni, a kterýkoliv předseda klubu nebo jednotlivý poslanec s nimi diskutovat bude. Ale formálně nebude tato vláda stát na tom, že budou předsedové koaličních klubů přesvědčovat jednotlivé poslance - to tedy rozhodně ne.

A.cz: A oni vás zatím nekontaktovali?

Ne.

 

Právě se děje

Další zprávy