Za ku... a zloděje zřejmě dostane poslanec ČSSD pokutu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 9. 2011 16:18
Jiřímu Krátkému hrozí sankce až ve výši 10 tisíc korun

Praha - Mandátový a imunitní výbor sněmovny se bude zabývat vulgárním výrokem poslance ČSSD Jiřího Krátkého na úterním jednání sněmovny.

Hrozí mu pokuta, která by se mohla pohybovat kolem 10 000 korun. Novinářům to ve středu řekl předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Výbor podle Tejce teprve rozhodne o tom, zda disciplinární řízení s poslancem zahájí. Sám to doporučí. Krátký ve sněmovně kritizoval návrh koaličních poslanců, aby sněmovna mohla rozhodovat o zákonech i po půlnoci. Prohlásil přitom, že v noci pracují jen "kurvy a zloději".

"Chápu pana poslance Krátkého, že byl v určitém afektu. Na straně druhé podobné jednání nelze tolerovat, ať už se ho dopustí kdokoliv, člen koalice, opozice. Myslím, že i pan poslanec Krátký to dnes vnímá podobně a je si vědom toho, že sankce pravděpodobně přijde," řekl Tejc.

Za vulgarismus si Krátký vysloužil hlasitý nesouhlas

Mandátový a imunitní výbor může uložit sankci ve výši až jednoho poslaneckého platu. Podle Tejce by ale byla přiměřená částka do 10 000 korun. Návrh na zahájení disciplinárního řízení s Krátkým dalo několik koaličních poslanců.

"Já bych vás chtěl poprosit, kolegové z koalice, nechte ty noční hodiny těm dvěma nejstarším řemeslům, a dejte pokoj s těmito věcmi. Kdo dělá v noci - kurvy a zloději. Já se ani k jedněm nepočítám, tak pro boha věčného, dejte pokoj," rozohnil se ve sněmovně Krátký.

Za použití vulgarismu si vysloužil halasný nesouhlas i pokárání od předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). Premiér Petr Nečas (ODS) to označil za hulvátství poslance, kterému se nechce pracovat.

 "V této zemi jsou statisíce lidí, kteří pracují večer a v noci, ve směnných provozech v nemocnicích, v továrnách, v dopravě," podotkl Nečas.

Argumenty byly nemístné, řekl předseda ČSSD

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu novinářům řekl, že Krátký chtěl protestovat proti tomu, aby sněmovna schvalovala zákony ve spěchu, způsob jeho vyjádření byl ale prý nešťastný a mohl se dotknout lidí pracujících v nočních provozech. "Argumenty a výrazy, které zvolil, byly vulgární a nemístné," řekl Sobotka.

Poslanec se v úterý večer v písemném vyjádření omluvil zaměstnancům, kteří by se cítili jeho vyjádřením uraženi.

"Mé expresivní výroky nebyly v žádném případě namířeny proti zaměstnancům, kteří pracují v noci. Právě naopak, sám jsem v minulosti dlouhou dobu pracoval ve směnném i nepřetržitém provozu a plně si tak uvědomuji náročnost nočních směn ve výrobě a službách," uvedl. Na noční jednání sněmovny v úterý nakonec nedošlo.

 

Právě se děje

Další zprávy