Za dluh ČSSD nemůže Tvrdík, ale vedení, píše extajemník

Martina Machová Martina Machová
14. 3. 2011 22:11
Podle zprávy bývalého tajemníka ČSSD mohl být dluh socialistů o 40 milionů nižší
Jaroslav Tvrdík s někdejším předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem
Jaroslav Tvrdík s někdejším předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Chtěl jsem šetřit, stranické vedení ovšem řeklo, že si sociální demokracie může dovolit v super volebním roce rozšafnější rozpočet. A to přesto, že hospodaření strany pochroumaly již zrušené předčasné volby.

Takovou zprávu předloží extajemník ČSSD Jiří Havlíček delegátům sjezdu, který se odehraje v Brně během nadcházejícího víkendu.

Havlíček z pozice odstoupil po komunálních volbách, kdy byl zvolen místostarostou Čáslavi. Deník Aktuálně.cz má zpráva k dispozici.

ČSSD se po loňských květnových volbách ocitla v dluzích, své závazky bude splácet ještě dva až tři roky. Špatně totiž odhadla volební výsledek a půjčila si více, než nakonec získala ze státního rozpočtu za poslanecké mandáty.

Havlíčkova zpráva například očistila tehdejšího volebního manažera strany Jaroslava Tvrdíka, který prý jen naplňoval rozpočet, jak si jej odsouhlasilo vedení sociální demokracie.

Právě na Tvrdíka se totiž po volbách snesla kritika, že v kampani příliš rozhazoval, když ČSSD naordinoval nákladné show. Sám v situaci, kdy se ČSSD nepodařilo získat dostatečný počet hlasů, aby se mohla pokusit sestavit vládu, rezignoval.

"Pokud dnes někdo účelově říká, že strana nemá prostředky proto, že volební manažer hodně utrácel v kampani, tak nemá pravdu. Výdajový rámec na volby byl schválen kolektivním rozhodnutím členů Ústředního výkonného výboru a ten ze strany volebního manažera překročen nebyl," píše Havlíček straníkům.

Dále podrobně popisuje, jak vznikal rozpočet, který nakonec uvrhl ČSSD do několika milionových dluhů. Místo současných závazků ve výši 65 milionů prý mohla být ČSSD v mínusu jen 25 milionů.

Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem v zádech
Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem v zádech | Foto: Ondřej Besperát

Původně chtěl totiž dát na volby o 40 milionů méně, než nakonec odhlasovalo vedení strany.

"Ještě před schvalováním rozpočtu ČSSD na rok 2010 na úrovni předsednictva ČSSD a Ústředního výkonného výboru jsem na mimořádné poradě předsedy ČSSD s místopředsedy strany dne 27. 11. 2009 předkládal rozpočet přebytkový, s celkovými výdaji na volby do Poslanecké sněmovny ve výši 120 milionů korun," zdůrazňuje ve své zprávě Havlíček.

S 80 miliony měla vyjít při organizování kampaně pražská centrála, 40 milionů chtěl poslat na kampaň krajům.

Přítomno podle Havlíčka bylo celé nejužší vedení, tedy vedle Jiřího Paroubka, také jeho někdejší zástupce a dnes úřadující předseda Bohuslav Sobotka, který aspiruje na lídra ČSSD, nebo místopředsedové Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek, Roman Onderka a Milan Urban, kteří by rádi svá místa v čele sociální demokracie obhajovali.

"Tento můj návrh byl všemi přítomnými odmítnut a bylo mi uloženo předložit návrh rozpočtu v té podobě, který byl následně na prosincovém zasedání předsednictva a Ústředního výkonného výboru jednomyslně schválena," pokračuje extajemník.

Na volby do sněmovny si nakonec sociální demokraté vyčlenili 160 milionů korun, z toho 120 milionů mělo jít ústředí, v případě krajů se nic neměnilo.

V konečné verzi pak socialisté zaplatili 184 milionů korun, přičemž 128,6 milionu korun platila pražská centrála. Znamená to, že původní rozpočet překročil Lidový dům "jen" o osm milionů. Ty pak zalepoval z darů.

Zbylé peníze - přibližně 55 milionů - utratily samy kraje. Kromě dotace z Lidového domu se tak podařilo regionům najít ve svých krajských kasách 15 milionů navíc.

Na klíčové jednání ohledně rozpočtu na loňské volby si již vrcholní představitelé ČSSD příliš nevzpomínají.

"To, že Tvrdík neměl kompetence, aby mohl o rozpočtu sám rozhodovat, je pravda. Vše bylo kolektivní rozhodnutí. Na zmíněné jednání, které popisuje pan Havlíček, si ale již nevzpomínám," komentoval zprvu extajemníkovu zprávu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Později připustil, že o navýšení se skutečně jednalo. "Z podkladů vycházelo, že jsme schopni úvěr splatit. Nikdo neupozorňoval, že by to bylo nereálné," dodal.

Obdobně reagoval i Zdeněk Škromach. "Bylo potřeba, aby bylo dostatek prostředků na kampaň. V té době se to zdálo reálné, vycházeli jsme z předpokládaného volebního výsledku," řekl Aktuálně.cz.

V současnosti socialisté dluží družstevní záložně Fio 65 milionů korun z celkového úvěru 180 milionů. V následujícím roce je podle Havlíčka strana schopná díky úsporným opatřením splatit částku 48 milionů korun, zbytek by měl pojmout rozpočet na rok 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy