Z programu do programu. Vláda převede miliardu korun

ČTK ČTK
4. 7. 2012 15:29
Program Vzdělávání pro konkurenceschopnost je podle Nečase problematický
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda ve středu rozhodla o převedení miliardy korun z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost do programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas, podle kterého je program Vzdělávání pro konkurenceschopnost "velmi problematický" a zatím není reálné, že se z něj podaří všechny peníze vyčerpat.

Vláda bude o operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost podle premiéra znovu jednat v září, kdy by mělo ministerstvo školství předložit zprávu o aktuální situaci a možnostech plnění programu.

Nečas nevyloučil, že by z něj poté mohly být převedeny další peníze, a to až 1,5 miliardy korun. "Pokud ministerstvo školství prokáže schopnost efektivně čerpat, tak samozřejmě nemusí k té další realokaci dojít," podotkl.

Česku hrozí, že o část peněz přijde

Z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost by ČR měla získat až 53 miliard korun. Reálně ale hrozí, že o značnou část by mohla přijít. Brusel totiž pozastavil kvůli potížím týkajících se auditního a kontrolního systému zpětné proplácení peněz. To by ale v důsledku znamenalo, že by peníze šly z českého rozpočtu, a negativně tak ovlivnily rozpočtový schodek.

Vláda dnes projednávala materiál ministerstva pro místní rozvoj, podle něhož může ČR přijít v evropských fondech celkem asi o 22 miliard korun. Stalo by se tak v případě, že Evropská komise do konce letošního roku Česku neobnoví proplácení dotací. Jde hlavně o peníze operačních programů Životní prostředí a právě Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

ČR v závěru června dokončila nápravu systému čerpání peněz z fondů EU. Návrh změn byl odeslán do Bruselu, který na jaře Česku proplácení dotací kvůli chybám v tuzemských programech pozastavil. Termín obnovení proplácení dotací bude záviset na rozhodnutí Bruselu.

Selhalo ministerstvo financí, míní Sobotka

"Na druhou stranu jsme si vědomi toho, že problémy některých operačních programů jsou tak hluboké, že je nereálné počítat s tím, že by v nich byl vyčerpány finanční prostředky, které do nich byly alokovány. V rámci národní obálky jsme připraveni provádět realokace mezi jednotlivými operačními programy," uvedl Nečas.

Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky byl v Česku špatně nastavený systém kontroly čerpání evropských peněz, který nebyl schopen odhalit pochybení, na které nyní upozorňuje Evropská unie.

"Rizikové operační programy, které dnes projednávala vláda, zahrnují velkou část všech prostředků, které by měla ČR z EU dostat, to riziko je velmi vážné. Zejména selhalo ministerstvo financí, pokud jde o odpovědnost za organizaci systému auditů," řekl novinářům Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy