Z Prahy 6 až na ministerstvo. Klaus jmenoval Chalupu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 1. 2011 12:49
Prezident jmenoval Tomáše Chalupu ministrem životního prostředí, premiér ho uvedl do úřadu
Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus v pondělí jmenoval svého bývalého mluvčího, starostu Prahy 6 a poslance Tomáše Chalupu, ministrem životního prostředí.

Ihned po jmenování na Hradě uvedl nového ministra do jeho úřadu premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Chalupa nahradí ve funkci Pavla Drobila, který musel v prosinci rezignovat kvůli údajné korupci na Státním fondu životního prostředí.

„Přeji vám, abyste k problematikám vašeho resortu přistupoval s nadhledem, ale i odborností," řekl Klaus při jmenování Chalupy.

"Míru ošidnosti ministerstva životního prostředí ukazuje i to, že za osm let mého prezidentování jste desátý ministr životního prostředí," konstatoval prezident.

Jde o nestabilní funkci, která vyvolává mnoho kontroverzí a sporů, řekl.

Chalupovi podle něj pomůže jeho zkušenost z komunální politiky, šestou městskou část vedl osm let.

Chalupa už před týdnem, kdy jeho nominaci zveřejnil premiér Petr Nečas (ODS), oznámil, že se vzdá vedení stotisícové městské části. Praha 6 bude bez starosty víc než měsíc.

Chalupova nástupce má vybírat oblastní sněm ODS v druhé polovině února.

Podle Nečase by měl Chalupa zajistit pokračování neideologického a nedogmatického přístupu k vedení ministerstva životního prostředí. Chalupu označil za talentovaného, pracovitého politika s mezinárodním rozhledem.

Nový ministr chce úřad vést "racionálně, slušně, průhledně a úsporně". Je si prý vědom toho, že po aféře kolem Drobila je pověst úřadu otřesena.

K řešení situace na Státním fondu životního prostředí Chalupa uvedl, že si počká na výsledky auditu a post šéfa fondu obsadí na základě standardního výběrového řízení.

O konkrétních prioritách Chalupa zatím nehovořil. "Určitě je potřeba se věnovat například protipovodňovým opatřením, problematice Národního parku Šumava, ochraně ovzduší či projektu Zelená úsporám," prohlásil nepříliš konkrétně nový ministr krátce po uvedení do úřadu.

Projděte si majetková přiznání Tomáše Chalupy za za rok 2009 a 1. pololetí 2010

Stejně jako Drobil nemá ani Chalupa vzdělání vztahující se k ochraně životního prostředí. Studoval žurnalistiku, politologii a historii, později práva. S ochranou životního prostředí se setkal pouze na úrovni komunální politiky podobně jako Drobil.

Právě Drobilovu neodbornost kritizovaly od začátku jeho působení na ministerstvu nevládní organizace. Nyní ze stejného důvodu kritizují výběr Chalupy i sociální demokraté, zelení a některé ekologické organizace.

 

Právě se děje

Další zprávy