Z politiky na filmové plátno. Česká premiéra

Kateřina Eliášová, Martin Boubín
26. 7. 2007 13:05
Zelený zastupitel Stropnický si zahraje Viléma v Máji

Praha - V novém filmu režiséra F. A. Brabce Máj si hlavní roli Viléma zahraje Matěj Stropnický. Ten je svým "občanským povoláním" místopředsedou Republikové rady Strany zelených a zároveň sedí za zelené v zastupitelstvu Prahy 3.

Je to vůbec poprvé, kdy si v Česku začínající politik bez hereckých zkušeností zahraje ve filmu.

Mnohem častěji se z herců stávají politici. Bylo to tak například i u otce Matěje Stropnického, Martina. Ten se načas stal ministrem kultury v Tošovského vládě a později velvyslanecm České republiky v Itálii.

I mezi poslanci parlamentu je několik bývalých herců: třeba Vítězslav Jandák, v minulém volebním období Táňa Fischerová.

Projděte si naši videoanketu o české politicko-filmové premiéře.

Matěj Stropnický, herec: Politik takové věci dělat musí, je to normální člověk. Já takové věci dělat budu a taky chci vyzkoušet, co společnost vydrží.
Jan Kubáček, politolog: Česko zažívá nechuť z politiky, z těch tradičních míst, kuloárových jednání, politických tanečků, politické mluvy. Tohle je jedinečná příležitost, jak se politik může zlidštit, ukázat, že taky žije kulturou.
Ondřej Liška, místopředseda Strany zelených: Umění je vedle politiky, vědy a lásky jednou ze čtyř oblastí, v nichž je možné lidství rozvíjet jedinečnou formou.
Miloš Remeň, producent filmu: To, že je známý, pro nás nebyl důvod. Naopak jsme se báli, aby nám to neublížilo. To, že pak on někde něco řekne a budeme se vést na vlně politické strany.
F. A. Brabec, režisér: Neobsazuju člověka proto, že se dvakrát objevil v novinách či v televizi. Využívání komerčních prvků u nejvíc nekomerčního projektu, jako je Máj, je nesmysl.

 

Právě se děje

Další zprávy