Z ministerstva zahraničí odchází tajemník Drulák, Hulinský přestupuje na vnitro

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 8. 7. 2016 10:55
Z ministerstva zahraničí definitivně odchází politický tajemník Petr Drulák. Důvodem k podání výpovědi jsou podle deníku Právo osobní neshody s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem týkající se směřování české zahraniční politiky. Další změna se odehrála také na pozicích uvnitř ministerstev školství a vnitra. Z resortu ministryně Kateřiny Valachové odešel na vnitro politický náměstek Petr Hulinský (ČSSD). Nahradil ho někdejší náměstek pro vzdělávání Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL).
Petr Drulák.
Petr Drulák. | Foto: DVtv

Praha - Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí, definitivně opouští politický tajemník ministerstva Petr Drulák. Někdejší první náměstek ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) podal podle deníku Právo výpověď kvůli osobním sporům s ministrem.

„Vztahy mezi Zaorálkem a Drulákem se poslední dobou velmi pokazily. Kdybych měl citovat pana profesora: je intelektuálně uražen. Údajně má jít o neshody se směřováním české zahraniční politiky. Přesné důvody, proč tomu tak je a co se stalo, si ale Drulák nechává pro sebe,“ citoval v pátek deník Právo nejmenovaného diplomata.

Drulák ani Zaorálek se k výpovědi nevyjádřili.

Profesor Drulák, vysokoškolský pedagog a dlouholetý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, nastoupil na ministerstvo zahraničí od roku 2014 a rychle se stal jedním z nejvýraznějších ministerských náměstků. Zároveň se uvedl jako kontroverzní postava, když kritizoval "havlovské" pojetí zahraniční politiky. Později si plusové body nezískal ani návrhem nové koncepce zahraniční politiky, z něhož v uniklé pracovní verzi zmizel výslovný důraz na lidská práva.

Drulák stál u mnoha významných kroků ministerstva. Minulý rok se například podílel na důležité dohodě o strategickém dialogu, která posílila komunikaci mezi Českou republikou a Německem.

Podle deníku Právo se v Černínském paláci uvažovalo o tom, že by se Drulák stal nyní například velvyslancem v Portugalsku.

Další změna se odehrála také na pozicích uvnitř ministerstev školství a vnitra. Z resortu ministryně Kateřiny Valachové odešel na vnitro politický náměstek Petr Hulinský (ČSSD). Nahradil ho někdejší náměstek pro vzdělávání Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL).

V týmu ministryně školství má být vedle dvou politických ještě sedm odborných náměstků. Jmenovaných je jich zatím šest, protože ani v opakovaných výběrových řízeních nebyl vybrán náměstek pro sport.

První kroky nově zvoleného ukrajinského prezidenta musí být podle náměstka ministra zahraničí v bezpečnostní oblasti. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy