Z lidové strany odcházejí dva poslanci, Kalousek váhá

Kateřina Eliášová
7. 6. 2009 14:55
Z KDU-ČSL odcházejí Jan Husák a Ladislav Šustr
Foto: Aktuálně.cz

* Cyril Svoboda, nový předseda strany, nejprve oznámil, že odcházejí tři poslanci v čele s Miroslavem Kalouskem * Kalousek následně řekl, že to není pravda: Odejdu, až sám budu chtít

Praha - Členové lidové strany se v neděli krátce před tím, než šli rozhodovat o důvěře v kabinet statistika Jana Fischera, stihli pohádat. Zjevně šlo o loajalitu a vliv ve straně.

Výsledkem prudké debaty bylo nejprve oznámení nového předsedy strany Cyrila Svobody, kdo všechno stranu opouští. A následně popírání dotyčných, že by se tak stalo.

Svoboda řekl, že ze strany odchází bývalý ministr financí a rovněž i někdejší předseda lidovců Miroslav Kalousek. A spolu s ním že stranu opouštějí ještě další dva poslanci: Jan Husák a Ladislav Šustr.

Husák i Šustr informaci potvrdili, Kalousek nikoli.

"Ještě jsem se nerozhodl"

"Já z KDU-ČSL odejdu nepochybně," řekl Aktuálně.cz Kalousek. "Ale odejdu ten den, kdy se rozhodnu já. A ne v den, kdy se rozhodne Cyril Svoboda. Jsem stále členem KDU-ČSL a jsem stále členem klubu."

"Já jsem pochopil jeho vyjádření tak, že vystupuje. Já nikoho nevylučuju, ale myslím si, že je politicky nemožné být členem strany a zakládat jinou. On řekl, že odchází, a odešel z jednání klubu. Já jsem to pochopil tak, že odchází ze strany," hájil své prohlášní později Svoboda.

O odchodu Kalouska i drobení lidové strany se přitom hovoří již delší dobu. Kalousek totiž už z kraje května řekl, že se nehodlá dál angažovat pod hlavičkou KDU-ČSL a zvažuje založit nový politický subjekt.

Důvodem byly především spory s tehdejším vedením lidové strany a předsedou Jiřím Čunkem, o němž Kalousek říkal, že zavádí u lidovců socialistické rovnostářství.

Nyní chce jeden z nejvýraznějších křesťanskodemokratických politiků založit konzervativní středopravicovou stranu. Má pro ni i název - TOP 09.

Šustr: "Ať v klidu pracují"

Ladislav Šustr: Poprvé byl za lidovce zvolen v roce 1998.
Ladislav Šustr: Poprvé byl za lidovce zvolen v roce 1998. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kvůli pravicovějším názorům odchází ze strany i Ladislav Šustr, který ve sněmovně lidovecké barvy hájí nepřetržitě od voleb v roce 1998.

"KDU-ČSL opouštím, o mém členství v klubu nechť rozhodne klub. Myslím si, že na odborných otázkách se dá spolupracovat bez ohledu na kluby," řekl pro Aktuálně.cz Šustr. "Je potřeba, aby strana měla jednotné vedení, a my, co jsme měli pravicovější názory, tak je nechme v klidu pracovat."

Šustr a Husák vydali k odchodu ze strany tiskové prohlášení. V něm píší, že spolu s nimi vystupují z KDU-ČSL ještě i členové okresního výboru KDU-ČSL Brno-venkov: Jiří Životský, Petr Štědroňský, Karel Bořecký, Jan Vitula, Libor Otýpka a další níže zařazení funkcionáři.

Přečtěte si dokument: Proč Šustr a Husák odcházejí z KDU-ČSL

Šustr se zatím rozhoduje, co dál a zda případně vstoupí do TOP 09. "Politika se dá dělat i jako nezávislí, ale určitě TOP 09 fandím," řekl Šustr.

Kalousek už novou stranu zaregistroval, k čemuž mu podle zjištění Aktuálně.cz pomohli i občanští demokraté. Listinu potřebnou k registraci na ministerstvu vnitra Kalouskovi podepsali i někteří senátoři a poslanci z ODS a také další řadoví občanští demokraté.

 

 

Právě se děje

Další zprávy