Z Hradu: Senátoři pochybili, hlasování o žalobě neplatí

Domácí Domácí
5. 3. 2013 12:05
Poradce Klause říká, že hlasování je nutné opakovat, jelikož se nehlasovalo veřejně
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: ČTK

Praha - Pondělní hlasování senátorů o žalobě pro velezradu na prezidenta republiky není podle právníka Pavla Hasenkopfa, který je zároveň poradcem Václava Klause, platné.

Hasenkopf to uvedl ve svém blogu na Aktuálně.cz. V něm tvrdí, že Senát porušil zákon, protože nehlasoval veřejně.

"Neplatný je tak i sám návrh žaloby na prezidenta republiky, prostě nebyl řádně schválen," prohlásil Hasenkopf.

Zajímavý je názor prezidenta Václava Klause na právníkovu snahu rozhodnutí Senátu zpochybnit. "Tento názor jsem nezaregistroval, i když je to názor jednoho z našich externích poradců, jak jsem pochopil," řekl na úvod prezident.

Vzápětí dokázal, že je s věcí celkem dobře seznámen: "Ty hříčky typu, jestli hlasování veřejné, neveřejné je legitimní, nelegitimní, to je mimo mou rozlišovací schopnost, o tom já vůbec diskutovat nehodlám, to je mimo podstatu věci. Chytat se jednotlivých technicistních činů nebo přečinů mě opravdu nezajímá, to je pod mou důstojnost se k tomu vyjadřovat."

Pro podání žaloby k Ústavnímu soudu v pondělí hlasovalo 38 senátorů, třicet jich bylo proti.

Poradce Klause: Mělo se hlasovat veřejně

Podle Hasenkopfa zákon uvádí, že jednání Senátu o návrhu ústavní žaloby a o návrhu na její odvolání je neveřejné.

Slyšení o amnestii v Senátu.
Slyšení o amnestii v Senátu. | Foto: Ludvík Hradilek

"Při jednání o návrhu ústavní žaloby a o návrhu na její odvolání lze podávat pouze návrhy na schválení nebo zamítnutí. O návrzích se hlasuje veřejně podle jmen," uvedl na blogu.

Jenže poslední část podle něj senátoři nesplnili, o podání žaloby na Klause nehlasovali veřejně.

"Po ukončení podrobné rozpravy měl předsedající prohlásit další jednání za veřejné a krátce je přerušit, aby umožnil při hlasování účast veřejnosti i médií. Samo hlasování tajné není, naopak. Hlasovat se má nejen veřejně, ale nadto 'veřejně podle jmen'," uvedl dále Hasenkopf.

Nyní podle jeho slov je možná jediná věc, a to že budou senátoři hlasovat znovu.

Návrh zažalovat prezidenta se opírá o tři základní důvody: novoroční amnestii, odmítnutí ratifikovat smlouvu EU o eurovalu i poté, co ji schválily obě parlamentní komory, a odmítnutí jmenovat soudního čekatele Petra Langera soudcem nebo to zdůvodnit i poté, co Klausovi Nejvyšší správní soud nařídil minimálně uvést důvody.

Poté, co senátoři podání žaloby odhlasovali, zkritizoval je za to nejen premiér Petr Nečas, ale i nový prezident Miloš Zeman.

"Pokládám to za hysterickou reakci, protože velezrada je přesně definovaný pojem a amnestie se do něho prostě nevejde," uvedl Miloš Zeman v prohlášení pro ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy