Wolf pomůže rozpočtu, když vláda podpoří český export

Kateřina Eliášová
16. 10. 2008 8:11
Odešel z klubu ČSSD a teď zvažuje ANO pro rozpočet

Praha - Už příští středu dostanou poslanci na stůl rozpočet pro příští rok, který vypracoval ministr financí Miroslav Kalousek.

Vláda v tuto chvíli nemá jistotu, že pro něj zvednou ruku všichni koaliční poslanci. Pomoci by ale mohli bývalí zákonodárci z řad ČSSD.

Například Petr Wolf v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz připustil, že by mu nedělalo velkou potíž ruku pro rozpočet zvednout. Má ovšem výhrady k tomu, kolik peněz určil Kalousek na tzv. ekonomickou diplomacii.

"Teď se pro účely ekonomické diplomacie počítá s minimem peněz, bylo by jich tam třeba více," řekl Wolf.

Jde zejména o pracovníky ambasád, tzv. obchodní rady, které domlouvají byznys s partnery v daných zemích. Ministerstvo zahraničí teď přesouvá část těchto lidí ze západu na nově se rozvíjející se východní trhy.

Imaginární čísla

Z koaličního tábora mají potíže s rozpočtem minimálně čtyři poslanci. Například Vlastimil Tlustý (ODS) se už nechal slyšet, že rozpočet stojí na imaginárních číslech. Výhrady k němu mají i rebelové Jan Schwippel a Juraj Raninec (oba ODS) a nízké dotace pro zemědělce vadí Ludvíku Hovorkovi (KDU-ČSL).

Naopak u zákonodárců z "druhého tábora" Miloše Melčáka a Michala Pohanky je vysoce pravděpodobné, že rozpočtu pomohou.

Aktuálně.cz: Podle čeho se teď vlastně rozhodujete? V klubu slyší poslanci vždy stanovisko k zákonům, vy jste ale klub opustil...

Teď mám daleko více práce. Vytvořil jsem si však tým odborníků, kteří mi návrhy zákonů analyzují a já si teprve pak na daný zákon udělám svůj názor. A podle toho se rozhoduji.

A.cz: Pojďme tedy ke konkrétním zákonům. Teď bude aktuální rozpočet. Četl jste ho? Nebo Vám Váš tým zpracoval stanovisko?

Jistěže četl. Jenomže nemůžu rozumět všemu. Některou problematiku konzultuji právě se svými poradci. Pro mě je zajímavá otázka zahraniční politiky, zvláště v oblasti ekonomické diplomacie.

Větší komfort pro exportéry

A.cz: Jak byste chtěl v tomto směru více posílit rozpočet?

Posílit komfort pro exportéry. Na ekonomickou diplomacii by se mělo podle mne přesunout navíc cca 100 mil. Kč.

A.cz: Buďte konkrétnější...

Teď se pro účely ekonomické diplomacie počítá s minimem peněz, bylo by jich tam třeba více. I v minulém rozpočtu jsme deklarovali v zahraničním výboru, že tato kapitola by se měla posílit. Ovšem chápu, že tvůrci rozpočtu jsou teď vzhledem ke světové finanční krizi ve velmi složité situaci. Pozitivní je, že plánovaný rozpočtový schodek je jen 38,1 mld. Kč. A to je podstatně méně než v minulých létech.

A.cz: Bohuslav Sobotka z ČSSD řekl, že celý návrh rozpočtu je špatný. Že nepomůže ekonomickému růstu a je založen na zvyšování daňového zatížení lidí s nízkými a středními příjmy. Rozebírá jednotlivá čísla, příjmy, výdaje, v tomto směru máte s rozpočtem problém?

Ještě na analýze rozpočtu pracujeme, takže nechci předbíhat. Budu si rovněž dělat obrázek také podle toho, co zazní na plénu sněmovny. To nejhorší, co bych mohl udělat, a to taky neudělám, je, že bych to hodnotil podle stranické příslušnosti.

Co řekne Kalousek...

A.cz: A stavíte to tak, že když se ta Vámi zmiňovaná kapitola posílí, tak pak rozpočtu pomůžete?

Tak direktivně to nechci stavět. Záleží jak na panu ministrovi Schwarzenbergovi, tak na panu ministru Kalouskovi, jak se vyjádří ke kapitole ministerstva zahraničních věcí. Zda zazní, že by rád této kapitole přidal, bude to dobře, ale může reálně zdůvodnit, že to prostě možné není... Žijeme v reálném světě

A.cz: Takže když Vám Kalousek řekne, že by rád ekonomické diplomacii přidal, ale není to v jeho silách, tak Vám tento argument bude stačit?

Je to velmi zjednodušené, ale i tak se to dá říct.

A.cz: A jak se ho na to budete ptát? Formou interpelace?

K této kapitole se bude rovněž vypracováno usnesení zahraničního výboru. Zde to může být uvedeno a dále předneseno na rozpočtovém výboru. Ale lze i použít formu interpelace.

A.cz: Vy tedy nemáte s rozpočtem problém jako jej má levice, ačkoliv jste ještě nedávno seděl v řadách poslanců za ČSSD, než jste klub opustil?

Já si nemyslím, že bych měl jiný názor, i kdybych nyní seděl v lavici levice, jak tomu vy říkáte.Obávám se, že do přípravy rozpočtu se nepromítla krize na finančním trhu. Jako celek bych ale rozpočet neodmítal, takový problém s ním zase nemám.

A.cz: Takže s vaším hlasem může koalice počítat?

To jsem neřekl. Bude řada pozměňovacích návrhů. Diskuse na plénu apod. Ale nevylučuji to.

 

Právě se děje

Další zprávy