Wolf má přijít o imunitu, zní z rozhodujícího výboru

ČTK ČTK
4. 11. 2009 22:10
Policie Wolfa podezřívá z pokusu o úvěrový podvod a porušování autorských práv
Poslanec Petr Wolf
Poslanec Petr Wolf | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mandátový a imunitní výbor dnes doporučil poslancům vydat nezařazeného Petra Wolfa k trestnímu stíhání. Novinářům to řekla předsedkyně výboru Hana Šedivá (ČSSD). Policie Wolfa podezřívá z pokusu o úvěrový podvod a porušování autorských práv. Poslanec pokládá svůj případ za politický.

Výbor jednal asi 2,5 hodiny za účasti Wolfa i jeho advokátky Kláry Veselé Samkové. Výbor podle Šedivé neposuzoval věcnou podstatu policejní žádosti, ale to, zda nemá politické pozadí. Nebylo prokázáno, že by byla politicky ovlivněna, uvedla. Hlasování ale nebylo jednomyslné, šest členů výboru bylo pro, čtyři proti.

"Jestli někdy někdo pochyboval o tom, že se jedná o politickou záležitlost, tak to bylo potvrzeno," komentovala výsledek jednání Wolfova obhájkyně. Podle Samkové se hlasovalo podle politické příslušnosti; levice byla podle ní pro, ODS proti.

Sněmovna by mohla o Wolfovi rozhodovat ve čtvrtek nebo v pátek. Šedivá se přiklání k pátku. Doporučením výboru se poslanci nemusí řídit. ČSSD už ohlásila, že bude pro to, aby byl její bývalý poslanec k trestnímu stíhání vydán.

Wolf tvrdí, že policejní žádost o jeho vydání ke stíhání je založena na fabulaci a odporuje zákonu. Wolf na dnešní tiskové konferenci zopakoval, že jde o politický případ, možná objednaný.

Je to objednané, tvrdí Wolf

Právní hodnota policejní žádosti je podle Wolfa tristní, závěry v ní jsou zatíženy přehmaty a nepravdami. "Materiál působí dojmem, že jeho vznik byl konstruován pod vlivem drakonické demence, nebo objednán," uvedl poslanec.

Wolf by mohl být obviněn v souvislosti s kauzou údajného zneužití milionových státních dotací firmou UT 2002, v níž figuruje. Firma prý získala státní dotace na projekty zkoumání vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje. Výsledná studie má ale podle policie mnohem nižší hodnotu.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) údajně čerpala Wolfova firma z dotace neoprávněně 1,1 milionu korun. Ministerská kontrola ve svém závěru uvedla, že to byly téměř dva miliony.

NKÚ: Trestné to není

Firma UT 2002 získala podle Wolfa dva výzkumné úkoly z programu ministerstva životního prostředí (MŽP) pro léta 2005 až 2007. Jeden z nich podle něho skončil patentovaným výrobkem. Druhý úkol, kterého se případ týká, byl uzavřen podle poslance dohodou o narovnání mezi firmou a MŽP letos v lednu. NKÚ sdělil, že trestný čin spáchán nebyl, dodal poslanec.

Policejní žádost ignoruje stanovisko NKÚ a dohodu o narovnání, tvrdí Wolf. Podotkl, že jednatelem firmy byl do března 2006, vystřídala ho manželka Hana, která nebyla z ničeho obviněna. Wolf proto soudí, že kampaň je namířena proti němu a nemá nic společného s činnosti firmy.

Wolf vystoupil loni v červnu z ČSSD. Potom obvinil jejího předsedu Jiřího Paroubka, že se ho snažil při volbě prezidenta republiky počátkem roku vydírat. Paroubek prý Wolfovi řekl, že když nepodpoří kandidáta Jana Švejnara, zveřejní informace o údajných nesrovnalostech při čerpání dotace v jeho firmě. Paroubek pokus o vydírání popřel.

 

Právě se děje

Další zprávy