WikiLeaks: Paroubek byl pro radar, ale bál se komunistů

Martina Machová Martina Machová
5. 9. 2011 14:15
Podle amerických depeší bylo odmítání amerického radaru Paroubkovým politickým kalkulem
Expředseda ČSSD Jiří Paroubek.
Expředseda ČSSD Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tajné depeše americké diplomacie, které odkrývá server WikiLeaks, odhalily další detail z české politiky nedávných měsíců.

Vyplývá z nich, že někdejší předseda ČSSD a dnes její poslanec Jiří Paroubek ujišťoval Američany, že osobně není vůbec proti radaru, který chtěla americká vláda postavit v Brdech a který politici opoziční sociální demokracie tvrdě a nahlas odmítali. 

Paroubek například veřejně podporoval hladovku proti radaru a sám uvažoval, že se jí alespoň symbolicky zúčastní. Nakonec se k ní přidali z vrcholných představitelů ČSSD Alena Gajdůšková a Lubomír Zaorálek.

Hlas lidu a komunistů

První z depeší, které o Paroubkově postoji vypovídají, je z 5. září 2007. Tehdejší velvyslanec USA v Česku Richard Graber v ní popisuje jednání republikánského kongresmana Trenta Frankse s českou vládou a s opozicí v Praze koncem srpna 2007.

Franks se v Česku vedle Paroubka potkal také s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem, s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a ministryní obrany Vlastou Parkanovou.

V dokumentu o schůzce s Paroubkem Graber píše, že rozhovor byl příjemný a Paroubek na něm nadmíru otevřeně hovořil o tom, že jeho rozhodnutí bojovat proti radaru v Česku má politické pozadí.

Paroubek podle depeše řekl americkým diplomatům, že sám osobně nic proti radaru nemá, prý je ale v politicky složité situaci, protože 60 procent Čechů a 80 procent členů jeho strany jsou proti jeho výstavbě.

"Poznamenal, že z jakéhokoliv chybného kroku ČSSD by těžili komunisté a podpora raketového štítu by byla právě takovým chybným krokem," psal Graber do Washingtonu.

Současně velvyslanec Graber nadřízené informoval, že Paroubek Američany opakovaně ujišťoval, že smlouvu o radaru by nevypověděl, i kdyby se znovu stal českým premiérem.

Tato informace se dostala na veřejnost i v Česku, ale až o dva týdny později, než učinil slib Američanům. 

Radil, jak to změnit

Druhá depeše zmiňující se o postoji Jiřího Paroubka je z 19. září 2007.

Zachycuje návštěvu demokratické kongresmanky a tehdejší předsedkyně sněmovního podvýboru pro strategické síly Ellen Tauscherov, která se zastavila v Praze 14. a 15. září při cestě do Bruselu a do Varšavy.

Kromě premiéra Topolánka, Alexandra Vondry a zástupců ministerstva zahraničí se delegace opět setkala i s odpůrci radaru včetně Jiřího Paroubka.

Podle depeše schůzka proběhla jen několik hodin poté, co předsedové středoevropských sociálních demokracií vydali společné prohlášení "Za novou politiku uvolňování napětí - ne dalším zbrojním závodům v Evropě", ve kterém stavbu radaru odmítají.

Paroubek americkým diplomatům opětovně tvrdí, že on osobně nic proti radaru nemá a projekt odmítá kvůli jeho nízké podpoře v ČSSD.

Jak zvrátit náladu v ČSSD

Vedle toho podle dokumentu nastínil možnosti, jak smýšlení sociálních demokratů zvrátit.

"Řekl, že je připraven změnit svou pozici, pokud bude přesvědčen, že hrozba není pouze virtuální. Dále naznačil, že by mohl změnit celkové stanovisko strany, pokud by bylo proti pouze 65 procent členů," informuje Bílý dům Graber.

I Tascherové pak Paroubek podle depeše vysvětloval,  že se mu daří veřejně proklamovaným odporem k radaru snižovat vliv komunistů v Česku. Kdyby prý stanovisko k americkému projektu bylo pozitivnější, mohl by se tento proces zvrátit.

Jiří Paroubek deníku Aktuálně.cz řekl, že k informacím uváděným v amerických depeších vydá během dne osobní stanovisko a zveřejní i část své připravované knihy, ve které se problematice věnuje.

"Jaký je rozsah projektu, jsem pochopitelně nevěděl," argumentuje nicméně na zprávy, že radar osobně podporoval. Zároveň zdůraznil, že hodnocení informací uvedených v amerických depeších je zkreslené časovým posunem a dochází k jejich dezinterpretaci.

A co se týče komunistické hrozby? "To jsou desítky argumentů, kterými jsem Američanům zdůvodňoval, proč nemůžu podpořit americký radar," uvedl.

Otázkou pak zůstává, jestli se Paroubkovi odporem k radaru skutečně podařilo posílit na úkor KSČM. V parlamentních volbách v roce 2006 získali komunisté 12,8 procent a socialisté 32,3 procent hlasů. V roce 2010 si komunisté skutečně pohoršili, získali jen 11,3 procent hlasů. Sociální demokraté v čele s Paroubkem získali 22,3 procent hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy