Wagenknecht o Babišovi: Mesiášové politiky už jsou překonaní

Kateřina Surmanová, Luboš Kreč
15. 7. 2015 10:04
Bývalý náměstek Andreje Babiše v rozhovoru popisuje svůj vztah s ministrem a vysvětluje, proč po svém odvolání odmítl jinou nabídku: stát se politickým náměstkem.
Lukáš Wagenknecht.
Lukáš Wagenknecht. | Foto: DVTV

Praha - Ještě před několika týdny měl Lukáš Wagenknecht každou kolonku v diáři zaplněnou.

Coby první náměstek ministra financí dohlížel na velkou vlnu auditů nařízených Bruselem, chodil na jednání a chystal na vládu zákon, díky kterému by měly mít peníze ze státního rozpočtu stejně pečlivou kontrolu jako ty evropské.

S lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem se ale rozešel poté, co odmítl nabídku stát se jeho politickým náměstkem, protože to považuje za vyprázdněnou funkci. Mrzutá zkušenost ho ale od práce ve státní správě neodradila.

"Chci zůstat u auditů. Kontrolní systém je totiž takový imunitní systém demokracie. Ta naše je nemocná právě proto, že její imunitní systém moc nefunguje. Úkolem auditu je najít bacily a odstranit je," říká Lukáš Wagenknecht v rozhovoru.

Aktuálně.cz: Víte o tom, že jste si vysloužil přezdívku jakobín?

To ne, zaznamenal jsem inkvizitora. Jsou tu ale přeci nějaká pravidla, a pokud je nebudeme dodržovat, vůbec je nemusíme mít. Já jsem liberál, ale ordo-liberál. Je to jako fotbal. Hrajeme hru, máme nějak vykolíkované hřiště a uprostřed přeci nebudeme ohýbat pravidla, aby nějaký gól platil nebo neplatil. Tak já vidím svět – pravidla se prostě dodržují.

A.cz: Možná vám tu přezdívku dali proto.

Ale dodržování pravidel není ke škodě. Naopak, demokracie bez právního státu nefunguje, to se už v minulosti ověřilo. A bez demokracie nemáte svobodu. Když se na to kouknete jen čistě materialisticky, tak třeba EU fondy: naše audity vedly k tomu, že Unie odblokovala desítky miliard. Opravdu nechápu, k čemu by pravidla byla, kdyby se nedodržovala. Dostaneme se leda do situace, v níž už Česko bylo v roce 2012, kdy Unie kvůli špatným auditům zastavila fondy. Tady se vykazovala nulová chybovost a to je divné. Empirické výzkumy ukazují, že alespoň dvouprocentní chybovost je standard, to je normální. Vždycky se stane chyba. Ale pro Českou republiku to nejsou dvě procenta, ale třeba padesát. Nechci tvrdit, že jde jen o korupci, někdy je to taky nesmyslné plýtvání.

A.cz: Asi vám ani nepomohlo, že jste se stal symbolem zamýšleného Babišova tažení proti starým pořádkům, dostal jste nálepku, která se pak zjevně znelíbila i Babišovi.

To nebyly moje první audity, dělal jsem předtím ROP Severozápad, pražský dopravní podnik, každý věděl, jak to dělám. Ukázalo se, že audity byly vždycky objektivní. Když vás někdo chce démonizovat, vždycky to udělá.

A.cz: Jaká vlastně byla spolupráce s Babišem?

Čistě pracovní. Zadávání úkolů, plnění úkolů, jasné termíny.

A.cz: Oslovil vás sám na začátku?

Mám ten svůj zákon o vnitřní kontrole a řízení. Myslím si, že je dobrý, a obešel jsem s ním všechny politické strany nebo lidi, co by mohli mít vliv. Ve svém volném čase jsem se věnoval neziskové organizaci Good Governance. Někdo hraje golf, já jsem dělal tohle. Obešel jsem všechny, i jeho, ještě dávno před volbami. Babiše to zaujalo, začal jsem mu odborně pomáhat. Po volbách jsem mu poslal SMS s gratulací a on mi napsal: Pojďte nám pomoct. Ale neberu to negativně, je to životní zkušenost.

Důvod odchodu: audity

A.cz: A proč jste tedy musel odejít?

Přemýšlel jsem o tom poslední dva týdny na dovolené. Jediná reálná odpověď jsou audity (série auditů na starší IT projekty, které Česku nařídil Brusel - pozn. red.). Logicky, selským rozumem, nic jiného nedává smysl.

A.cz: Zaznamenal jste negativní reakce z ministerstev, kam audity mířily? Například z vnitra, kam jich směřuje nejvíc?

S těmi se začalo těsně před tím, než jsem na ministerstvu skončil. Komunikace s vnitrem byla náročnější, to je pravda. Ale nervozita byla všude, reakce je pokaždé popuzená. Jednou o tom všem napíšu knihu. Podle mě je to spíš o tom, že se řídíte selským rozumem, říkáte věci, tak jak jsou, a některým lidem se to prostě z různých důvodů nelíbí. Podívejte se, jak dopadl ROP Severozápad, tam se nakonec zatýkalo, lidé byli odsouzeni nezávislým soudem. Takže evidentně jsem měl pravdu.

Audity na ministerstvech spravovaných hnutím ANO podle 1. náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta ukázaly, že stát je závislý na IT dodávkách a nedokáže si pro ně vyjednat odpovídající ceny.
11:02
Audity na ministerstvech spravovaných hnutím ANO podle 1. náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta ukázaly, že stát je závislý na IT dodávkách a nedokáže si pro ně vyjednat odpovídající ceny. | Video: DVTV

A.cz: Proč vám Babiš tvrdil, že vás povyšuje, když věděl, jak jste se o funkci politického náměstka v minulosti vyjadřoval, a ani sám o ní dobře nemluvil?

To se musíte zeptat jeho. Já jsem se ptal, a neodpověděl mi.

A.cz: Kdy se vztahy mezi vámi začaly kazit?

Ony byly pořád hlavně na pracovní úrovni, ale řekl bych, že zlom byl audit monitorovacího systému na ministerstvu pro místní rozvoj (audit poukázal na chyby v tendru, Česko nakonec software zaplatí samo bez dotací - pozn. red.).

A.cz: Takže jste neměli nějakou dramatickou rozepři? Psalo se třeba o facce.

Byl to čirý nesmysl. Známí z PR prostředí mí říkali, že ta pohádka o facce byla součást diskreditační kampaně od lidí, kterým se nelíbil náš audit na ministerstvu pro místní rozvoj. Nedokážu to posoudit, ale časově by to sedělo.

Audity nám zlepšily image

A.cz: Od začátku jste podle všeho někomu na ministerstvu vadil, loni v zimě se u Babiše množily anonymní e-maily o tom, že nejdřív Milan Křístek, který měl původně dohlížet na registrační pokladny, a pak i vy patříte pod vliv Ivo Rittiga. Jak na to Babiš reagoval?

Pokud se někomu nelíbíte, může vás začít špinit. A není nic lehčího než říci, že jsem něčí člověk. Myslím, že moje dosavadní práce, ať už v ROP Severozápad, v dopravním podniku, nebo i na ministerstvu, ukazuje, že je to nesmysl.

A.cz: Uvažoval jste dřív, že byste vstoupil do ANO?

Ne, do politiky jsem jít nechtěl. Chci dělat odbornou práci, která mě baví.

A.cz: Věřil jste projektu ANO, když přišlo se svými proklamacemi o tom, že dá věci do pořádku?

Měl jsem důvěru v to, že změna může přijít, a některé věci se také podařily. Například otevřená data, projekt Jiřího Skuhrovce. To je velký úspěch, když podle poslední verze v registru smluv budou jen metadata. V těch otevřených datech jdeme do velkého detailu toho, co je zveřejněno. Bez zákona, bez ničeho, a šlo to. Byl to můj projekt a Babiš to nakonec podpořil.

A.cz: Prožíváte nějakou deziluzi, nebo jste počítal s tím, že ve státní správě rychlý konec může přijít?

Šel jsem do státní správy s tím, že nestačí jen sedět u piva a kritizovat, ale je potřeba i něco dělat. A že to nebude lehké. Nejsem naivní dítě, které by teď brečelo. Byla to pro mě skvělá zkušenost, podařilo se nám otevřít ministerstvo občanům, jsme teď dáváni jako vzor v otevřených datech i ostatním zemím. Naše audity pomohly zlepšit naši špatnou image v EU a hlavně jsme dali do legislativního procesu zákon o vnitřním řízení a kontrole. U toho mě mrzí, že jsem ho nemohl dotáhnout do konce. Tak uvidíme, jak teď dopadne.

A.cz: Jaká byla na ministerstvu atmosféra? Byl jste vyhozený vy, krátce před vámi Martin Pros, dlouho se spekulovalo i o Simoně Hornochové.

Nějaké personálie tam byly, ale od chvíle, kdy přišel zákon o státní službě, už je tam větší jistota. Atmosféra byla ale hlavně pracovní.

A.cz: Proslýchá se třeba, že už jste se s Babišem ani nezdravili.

To jsou hlouposti.

Málo lidí v politice

A.cz: Rok a půl jste měl možnost sledovat zblízka fungování Andreje Babiše. Jak teď vnímáte jeho pohnutky jít do politiky? Chce změnit systém, nebo je to touha ovládnout a řídit?

Ať si voliči udělají názor sami. Já hodnotím jakéhokoliv politika podle toho, co udělá. Ne, co slibuje.

A.cz: Na začátku jste si myslel, že ho štve, že věci nefungují, a chce jim dát řád?

Na začátku ano, a teď už odpovědět nedokážu.

A.cz: Uvažujete, že byste se takhle spojil s další stranou, až se objeví nový prorok?

Pro mě už jsou mesiášové překonaní. Demokracie je titěrná a dlouhodobá práce, občas hrozí, že narazíte hlavou do zdi, ale nesmíte to nikdy vzdát. Potřebovali bychom kvalitně fungující politické strany. Dnes vidím hlavní problém v tom, že strany mají málo opravdu aktivních členů. Pokud se lidé nezajímají o politiku a nerozumí jí, tak to nemůže dobře fungovat.

 

Právě se děje

Další zprávy