Vzpoura v ODS může shodit dohodu o nové vládě

Kateřina Eliášová
1. 4. 2009 18:10
V čele vlády chceme Topolánka, trvají na svém poslanci za občanské demokraty
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci z ODS se zlobí na svého premiéra Mirka Topolánka kvůli dohodě, která se rýsuje mezi ním, Jiřím Paroubkem, Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem.

Konkrétně se jim nelíbí, že Topolánek přistoupil na ustavení překlenovací letní vlády, ve které by zasedli nestraničtí odborníci a ve které by on nemusel být premiérem.

V usnesení klubu i výkonné rady ODS přitom jasně stojí, že jediným, kdo by měl novou vládu postavit, je pouze a jen Topolánek.

Topolánek tak hraje vabank. Vyjednanou dohodu by totiž nakonec nemuselií podpořit právě poslanci za ODS.

Na dnešním jednání klubu proto bylo rušněji než obvykle. "Konečně se pořádně diskutovalo, jsem tomu rád," řekl například pražský poslanec Jan Bürgermeister.

Ještě do konce týdne by se měla sejít výkonná rada ODS a Topolánkův postup posvětit.

Nepřítel č. 1: Hrad

V diskuzi podle mnoha poslanců, kteří ovšem nechtějí mluvit otevřeně a přejí si zůstat v anonymitě, zazněly dnes i ostřejší výroky.

Důvod pro zachování anonymity je prostý: zemi čekají pravděpodobě předčasné volby, budou se sestavovat kandidátky a jakákoli kritika teď může uškodit. 
 

Jsem pořád tady, připomněl se Václav Klaus
Jsem pořád tady, připomněl se Václav Klaus | Foto: Ondřej Besperát

Tak například ministr Ivan Langer měl přímo na jednání klubu prohlásit, že "největším nepřítelem ODS není Lidový dům ale Hrad". Langer to později s úsměvem přešel a odmítl komentovat.

Prezident Klaus se dnes vyjádřil k probíhajícím jednáním a uvedl, že se mu vůbec nelíbí termín letní překlenovací vláda.

"Prezident předpokládá, že jednání o budoucí vládě jsou vážná a připomíná všem zúčastněným, že bude s politickými stranami jednat o vládě České republiky, nikoli o 'letní vládě'," vzkázal Klaus politikům skrze svého mluvčího.

Mnozí občanští demokraté to pochopili jako signál, že Klaus chce probíhající dohody zhatit.

"Mně se ten termín líbí a budu to nazývat právě letní překlenovací vládou. Má to ten charakter," postavil se proti Klausovi Topolánek a poslal tak svým poslancům vzkaz, že Klause nenechá do jednání mluvit.

Paroubek je napřed

Řada poslanců dnes kritizovala fakt, že k výsledkům jednání se vždy stihne vyjádřit dříve Paroubek a ne Topolánek a že se informace o průběhu vyjednávání dovídají výhradně z médií.

Jiří Paroubek odjíždí s jednání s prezidentem
Jiří Paroubek odjíždí s jednání s prezidentem | Foto: Ludvík Hradilek

Například včera popudil Topolánka Paroubek v momentu, kdy prezentoval výsledky večerního jednání čtyř lídrů v pořadu České televize Události, komentáře.

"V podstatě všechno, co bylo řečeno ve včerejším pořadu Události, komentáře, byly informace matoucí," prohlásil dnes před novináři evidentně podrážděný Topolánek.

Poslanci jej údajně vyzvali k tomu, že napříště by výsledky jednání měli všichni zúčastnění prezentovat na společné tiskové konferenci.

Jednání s komunisty? Vadí, zní z ODS

Občanští demokraté také nelibě nesou fakt, že se před předčasnými volbami dohaduje ODS s ČSSD.

"Obávám se toho, že nám to voliči spočítají, že se jim dohoda s naším největším rivalem nebude líbit," uvedl jeden z poslanců.

Vojtěch filip při přímém vstupu do zpravodajství ČT.
Vojtěch filip při přímém vstupu do zpravodajství ČT. | Foto: Ondřej Besperát

ODS se rovněž nelíbí jednání Jiřího Paroubka s komunisty.

"Ptám se Jiřího Paroubka, zda mu skutečně jde o dohodu čtyř demokratických stran, nebo už je s komunisty domluven a má s nimi dohromady 101 hlasů. Odmítám jakýkoli podíl komunistů na tomto řešení," řekl Topolánek.

Narážel na fakt, že Paroubek chce výběr nestranických expertů konzultovat právě s KSČM.

"Nikdo tady nepřipravuje koalici s komunisty. Já s nimi pouze konzultuji jména. Mě například nezajímá, s kým ODS konzultuje své nominanty do vlády," kontroval Paroubek.

Dohoda je na obzoru

I přes podobně nabroušená vyjádření to zatím vypadá, že politici směřují k dohodě.

Na nutnosti předčasných voleb se shodují všechny strany
Na nutnosti předčasných voleb se shodují všechny strany | Foto: Ludvík Hradilek

Včera v noci se v Kramářově vile shodli čtyři lídři parlamentních stran na datu předčasných voleb v říjnu a také na tom, že vláda Mirka Topolánka bez personálních změn povládne v demisi přibližně do konce dubna. 

Poté má přijít nestranický kabinet expertů, do něhož mají ony odborníky jmenovat čtyři politické strany, tedy ODS, ČSSD, lidovci i zelení.

Podle posledních informací z obou táborů by mělo být obsazení křesel paritní, tedy osm pro opozici a osm pro koalici.

Jméno případného premiéra a dalších členů kabinetu zatím obě strany tají. K jednacímu stolu se mají vrátit v pátek poté, co se premiér Topolánek vrátí ze zahraniční cesty do Londýna a Štrasburku.

 

Právě se děje

Další zprávy