Vzpomínáte na Topolánka? Nečas dokončí, co spolu začali

Petr Holub
13. 7. 2010 6:00
Václav Klaus jmenuje novou vládu premiéra Petra Nečase. Porovnali jsme, jak se liší od Topolánkova kabinetu
Topolánek a Nečas. Najděte deset rozdílů.
Topolánek a Nečas. Najděte deset rozdílů. | Foto: Reuters

Praha - Česko bude mít ode dneška novou vládu. Co od ní čekat? Právě podepsaná koaliční smlouva se v tom podstatném neliší od toho, co měla v programu její předchůdkyně z roku 2006, již vedl Mirek Topolánek.

Nečas, Kalousek a John chtějí v roce 2010 bojovat s rozpočtovým schodkem a korupcí navlas stejnými prostředky, jako chtěli před čtyřmi lety Topolánek, Čunek a Bursík. Zhruba stejným způsobem chtějí podporovat podnikatele.

Hlavní rozdíl je v tom, že tentokrát bude mít vláda k dispozici jasnou většinu ve sněmovně.

Teď už naostro

„Koalice provede zásadní reformu veřejných financí s cílem zastavit zadlužování českých občanů, realizuje reformu důchodového systému a zdravotnictví. Bude důsledně realizovat zásadní opatření pro boj s korupcí a byrokracií. Za další priority koalice považuje podporu podnikatelského sektoru, který jako jediný vytváří dlouhodobě udržitelná pracovní místa," stojí v preambuli koaliční smlouvy ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Také koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a Strany zelených z roku 2006 považovala "neúměrně vzrůstající státní zadlužení za alarmující", „za jeden ze svých klíčových cílů si kladla boj s korupcí", „podnikání považovala za zdroj bohatství společnosti" a dokonce chtěla bojovat s nezaměstnaností.

Dva hlavní autoři reforem Topolánkovy vlády, současný premiér Petr Nečas a staronový ministr financí Miroslav Kalousek chtějí znovu spořit na provozu státu a na sociálních dávkách. Snížení stavu státních zaměstnanců o devět procent během tří let se v minulém volebním období nepovedlo, tentokrát jich bude o desetinu méně hned v příštím roce.

Nečasovi se už v roce 2008 podařilo ušetřit na sociálním a rodičovském příspěvku, porodném, podpoře v nemoci a nezaměstnanosti, na všech zmíněných dávkách se bude šetřit i letos.

Současný premiér prosadil před dvěma lety jen první část své reformy, které mimo jiné prodloužila penzijní věk. Další krok na posílení soukromých penzijních fondů se už nestihl a na pořadu ho má současná vláda.

V krizi jako před krizí

Podporu podnikání měl v Topolánkově kabinetu na starosti ministr průmyslu Martin Říman, který je dnes šéfem Nečasových poradců.

V minulém volebním období prosazoval jednodušší legislativu a daně zvláště pro živnostníky, například zrušení registračních pokladen. Letos vedle boje s byrokracií přidává pomoc malým a středním firmám, například ruší povinnost platit DPH z neproplacené faktury.

Foto: repro Aktuálně.cz
DOKUMENT: Projděte si kompletní znění koaliční smlouvy

Minulá vláda nestihla liberalizovat zákoník práce, napravit to má Nečasův kabinet, který vyjde zaměstnavatelům vstříc tím, že prodlouží až na neurčito zkušební dobu a zkrátí výpovědní lhůtu.

Nová koaliční smlouva zmiňuje ekonomickou krizi jen ve dvou případech: když zdůvodňuje snížení poslaneckých platů a vyšší podporu kultury. Hospodářské kapitoly Nečasova programu prozrazují zkušenost s recesí jen sliby, že se nebudou zvyšovat daně. Před čtyřmi lety se měly snižovat a v mnoha případech se pak také snížily.

Víc subvencí

Nečasův plán jde ve firemní podpoře dál na úrovni státních subvencí a investic. Stejně jako Topolánkovi lidé chtějí i noví ministři financovat stavby nových dálnic půjčkami od soukromých bank v projektech PPP. České dráhy má podpořit státní společnost SŽDC, která od nich odkoupí stejně jako v roce 2008 další nepotřebné pozemky a nemovitosti.

Koaliční smlouva se v roce 2006 nezmiňovala o vypsání ekologické superzakázky. Stomiliardová zakázka vznikla až usnesením vlády v roce 2007 a Nečas s Kalouskem se k ní byť opatrně hlásí.

Podobnou historií prošel plán na posílení přímé podpory firemního výzkumu. Topolánkovi lidé vytvořili model na hodnocení vědeckých výzkumů, známý pod názvem kafemlejnek. Ten přesouval dotace od Akademie věd do soukromých podniků. Nová koalice se ke kafemlejnku výslovně hlásí.

Langerovo a Čunkovo dědictví

Témě boje s korupcí přinesly do nové vlády Věci veřejné. Protikorupční program ale téměř doslova odpovídá neuskutečněným plánům bývalého ministra vnitra Ivana Langera.

Před čtyřmi lety i dnes totiž patřil k jeho hlavním autorům bývalý náměstek na vnitru Zdeněk Zajíček. Letošní novinkou je pouze zveřejňování dokumentace výběrových řízení na internetu. V obecnější podobě ale obsahovala stejný požadavek už minulá koaliční smlouva.

Po nepříjemných zkušenostech s Čunkovovu aférou přišel s protikorupčními novinkami staronový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Požaduje vznik speciálních soudních senátů a speciálních týmů na státních zastupitelstvích, které by se zabývaly pouze korupcí, zároveň chce novými zákony zajistit větší nezávislost státních zástupců.

Oficiálně proti euru

Dalším oblastem věnuje dnešní koalice menší pozornost než její předchůdkyně. Po odchodu zelených se to podle očekávání týká životního prostředí.

Nečasův vládní tým hodlá udržet těžební limity na severu Čech stejně jako Topolánkovi lidé, na rozdíl od nich ale nová koalice doporučuje dostavbu Temelína. Nová koaliční smlouva sice kopíruje některé body ambiciózní a neúspěšné reformy zdravotnictví z dílny Topolánkova ministra zdravotnictví, většinu z nich ale ignoruje.

Podporu školství víc zdůrazňuje Nečasova koalice, drží se ale Topolánkova vzoru pokud jde o zavedení školného a odmítání státních maturit. V roce 2006 se vládní strany hlásily k evropské integraci včetně přijetí eura, současná koalice dává najevo, že má k Evropské unii jasný distanc.

„Pokud se bude společná evropská měna vyvíjet jako smysluplný a udržitelný projekt, připravíme zavedení eura v ČR," shodla se vládní koalice v zemi, která se k přijetí společné měny zavázala mezinárodní smlouvou.

 

Právě se děje

Další zprávy