Vzkříšení Palachova týdne. Vrcholil protest proti KSČM

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 1. 2013 21:16
V Praze vyvrcholila série protestů proti vládě komunistů v krajích

Praha - Na Václavském náměstí se v sobotu sešly dvě stovky lidí, kteří protestovali proti účasti komunistů v krajských radách.

"Komunisté nepatří do 21. století," shrnul koordinátor akce Petr Marek podstatu protestů a vysloužil si potlesk promrzlého obecenstva, z nichž někteří drželi transparenty s přeškrtnutými podobiznami Josifa Stalina nebo Leonida Brežněva.

Demonstrací v Praze vyvrcholila série protestů probíhajících tento týden po celé republice. Za akcí stojí krajská občanská sdružení spojená v iniciativě Bez komunistů.

Organizátoři upozornili, že nepopírají výsledek demokratických voleb, ale poněvadž v krajích, kde měli komunisté nejlepší výsledky, je volilo kolem 20 procent voličů, znamená to, že 80 procent občanů je nechce.

Protestovalo se například v Českých Budějovicích, Zlíně, Ústí nad Labem, Olomouci a Karlových Varech. Demontrace se konají v průběhu Palachova týdne.

Právě toto období bylo před rokem 1989 typické pro pořádání protikomunistických protestů. Na sobotním protestu na Václavském náměstí se kromě transparentů objevil také portrét Jana Palacha.

Před malou řečnickou tribunou, u níž byl nápis Socialismus nikam nevede, byla nainstalována šibenice a o kus dál rudá klec se jmény obětí komunismu. Za doprovodu kytary se pak zpívaly písně Karla Kryla, vystupující přidal i píseň Jdi domů Ivane, kterou ale pozměnil na Jdi domů Zemane.

Na shromáždění zároveň vystupující podpořili Karla Schwarzenberga v boji o prezidentské křeslo, Schwarzenberg jim poslal zdravici.

Po loňských volbách se komunisté dostali do vedení deseti krajů, většinou v tandemu se sociální demokracií. Poprvé od převratu má také Česko komunistického hejtmana - stal se jím Oldřich Bubeníček na Ústecku.

Proti vládě komunistů v krajích se už dříve zvedla řada protestů. Například jihočeští studenti drželi hladovku kvůli tomu, že odbor školství tam měla dostat KSČM, na jednání zastupitelstva přišlo několik lidí v převleku za milicionáře.

 

Právě se děje

Další zprávy