Vzbouřenci z ODS končí, US-DEU jde do likvidace

ČTK ČTK
29. 12. 2010 11:25
Strana vznikla v roce 1998 odštěpením od ODS, tento týden zanikne
Bývalý předseda US-DEU Pavel Němec neudržel stranu ve sněmovně, ve volbách propadla
Bývalý předseda US-DEU Pavel Němec neudržel stranu ve sněmovně, ve volbách propadla | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - K 1. lednu přestane existovat Unie svobody-Demokratická unie (US-DEU) a vstoupí do likvidace.

Pod původním názvem Unie svobody vznikla 17. ledna 1998 odštěpením od ODS a měla velkou podporu veřejnosti. Po osmi letech ale zcela propadla ve sněmovních volbách a její politický vliv byl od té doby naprosto okrajový.

Pozornost v posledních letech budil pouze jeden z jejích bývalých předsedů, exministr Pavel Němec, a to ve spojitosti s kauzou takzvané justiční mafie.

O zrušení strany rozhodla její republiková rada začátkem prosince. US-DEU skončí podle svých představitelů bez neuhrazených závazků.

Zdravici unionistům napsal na stranickém webu další z někdejších předsedů - Jan Hadrava. Unie podle něho byla "naše matka, dcera, milenka, otec, strejda i teta".

"Naši nepřátelé, korupčníci, po nás plivali, podráželi nám nohy, vysmívali se nám. Teď berou naše slova za svá, teď hovoří naším jazykem. V našich nepřátelích unie žije," podotkl Hadrava.

Jeden ze zakladatelů strany Jan Ruml
Jeden ze zakladatelů strany Jan Ruml | Foto: Bleskově

Vznik jako důsledek politické krize

Vznik uskupení kolem tehdejšího lídra Jana Rumla byl jedním z důsledků politické krize v roce 1997. Na jejím konci byl tehdy pád koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a ODA v čele s premiérem Václavem Klausem (ODS) a rozkol ODS, která procházela skandálem s tajnými stranickými sponzory.

V prvních průzkumech se preference unie pohybovaly vysoko nad deseti procenty, když sympatizanty odčerpala nová strana také "mateřské" ODS. V předčasných volbách do sněmovny v roce 1998 ale unie dostala jen 8,6 procenta hlasů a zaostala za vítěznou ČSSD i ODS.

Unionisté odmítli nabídku tehdejšího šéfa ČSSD Miloše Zemana vytvořit koalici sociálních demokratů, KDU-ČSL a US, a otevřeli tím dveře opoziční smlouvě mezi ČSSD a ODS a menšinové vládě sociální demokracie.

US-DEU vedla také Hana Marvanová
US-DEU vedla také Hana Marvanová | Foto: Ondřej Besperát

Čtyřkoalice i strmý pád

Po volbách US vytvořila spolu s KDU-ČSL, ODA a DEU takzvanou čtyřkoalici, která se ale začátkem volebního roku 2002 rozpadla. Unie se sloučila s DEU a kandidovala s lidovci. Nová vládní koalice těchto stran s vítěznou ČSSD měla jen nejtěsnější většinu poslanců.

Kompromisy, které musela unie ve vládě dělat, snížily její důvěryhodnost u voličů. V následujících volbách v roce 2006 dostala pouze 0,3 procenta hlasů.

V letošních podzimních komunálních volbách kandidovala US-DEU v některých obcích v různých koalicích. Seskupení získala mandáty v zastupitelstvech.

Hořká historka se s unií váže v souvislosti s krajskými volbami před šesti lety. Tehdy zmocněnkyně nepodala kandidátku na krajském úřadě, ale omylem u sousedního ředitelství silnic a dálnic. Na chybu se přišlo až potom, co strana zmeškala zákonný termín pro podání kandidátky.

 

Právě se děje

Další zprávy