Výzva pro Kocába: Plán pro romská ghetta je v troskách

Vendula Křížová
23. 1. 2009 17:05
Agentura, s níž slibovala pomoc, se rozpadá
Kocába nominovala Strana zelených.
Kocába nominovala Strana zelených. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hlavní úkol pro nového ministra Michaela Kocába?

Oživit velký projekt, jak pomoci lidem v ghettech, který začala jeho předchůdkyně Džamila Stehlíková.

Po odvolané ministryni zůstává Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách. Měla pomáhat obcím rušit ghetta. Teď není jisté, zda nebude zrušena ona sama.

Od podzimu nemůže dělat to, kvůli čemu vznikla, tedy rozdělovat obcím peníze, a v zásadě nepracuje.

Také jí opustila část zaměstnanců, především odborníků na práci v terénu. Vedení úřadu vlády navíc odvolalo i jejího ředitele Marka Podlahu.

Ministryně Stehlíková ale svůj největší projekt stále brání.

"Agentura musí opustit skleníkové prostředí úřadu vlády a do dvou tří let pak přinese koncepční, celostátní řešení," uvedla pro Aktuálně.cz krátce poté, co bylo jasné, že svůj úřad opustí.

Předchůdkyně a nástupce neboli Džamila Stehlíková a Michael Kocáb
Předchůdkyně a nástupce neboli Džamila Stehlíková a Michael Kocáb | Foto: Ludvík Hradilek
O dnešním jmenování nových ministrů čtěte více:
Snažte se, doba je zlá, požádal ministry prezident Klaus

Ředitel je pryč

Podle bývalých zaměstnanců Agentury je celý projekt promarněnou šancí.

Zelená ministryně Džamila Stehlíková končí.
Zelená ministryně Džamila Stehlíková končí. | Foto: Ondřej Besperát

Dvanáct měst a obcí, zařazených do loňského pilotního programu Agentury, nedostávalo od října peníze a přestala v projekt věřit.

"Zachránila by to jedině schopný a razantní ministr, který agenturu neopustí, když začne zadrhávat," uvedl jeden z těch, kteří Agenturu opustili.

"Odešel jsem kvůli zklamání z předem možná přehnaných očekávání," přidal pak důvody svého odchodu další bývalý pracovník Štěpán Bolf, který do Agentury odešel z Centra pro intergraci cizinců.

Co řekl audit

Infobox

Ghetta a Česko:

  • V ČR existuje přes 300 ghett. Může v nich žít až 80 000 Romů.
  • Agentura operuje ve 13 lokalitách: Slezské Ostravě, Brně, Přerově, Břeclavi, Holešova u Kroměříže, Chebu, Ústí nad Labem, Roudnici nad Labem, Mostě, Broumově a mikroregionech Jeseník a Šluknov, nově i v Janově.
  • Rok 2008 měl být pilotním testem, jak má stát efektivně pomáhat v různě velkých sídlech (lokality zahrnují velká, střední města, obce a mikroregiony).


Co agentura dělala:

  •  Na centrální úrovni jako složka Úřadu vlády ovlivňuje podobu alokačních plánů a indikátorů operačních programů (integrované plány rozvoje měst), aby jejich řídící orgány více zohledňovaly sociální potřebnost regionů a obcí.
  • Do poloviny roku 2009 agentura ve vybraných lokalitách ověří, zda její působení přinese zlepšení situace. Pak  byse měla rozjet ve velkém: rozšíření působnosti Agentury až na 64 nejkritičtějších lokalit v ČR.

Nedobře dopadl také audit, kam a jak tečou přes Agenturu peníze. Výsledek? Agentura peníze rozděluje nelegálně.

Nejasná zadání a rozhodnutí vedla k tomu, že Agentura měla ambici získávat peníze z evropských fondů sama a rozdělovat je obcím, které by si zažádaly. Právě kvůli tomu jí Úřad vlády zatrhl všechny další aktivity.

"Financování, tak jak jsme si ho představovali, nebylo podle vedení úřadu vlády v souladu s legislativními normami," uvedl odvolaný ředitel Agentury Marek Podlaha.

Ve vzduchu navíc nyní visí i sto milionů korun z evropských sociálních fondů, o které Agentura zažádala ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí.

O miliony totiž už Agentura nestojí, protože je nemůže dále distribuovat, nechce je ale ani ministerstvo.

Foto: Aktuálně.cz
Nepřehlédněte grafiku:
Kdo zůstal v Topolánkově týmu. Podívejte se

Romská kritika

Z rozhodnutí vlády měla Agentura navazovat vztahy mezi samosprávami, školami, policií, úřady práce, neziskovými organizacemi, soukromými firmami i obyvateli, aby se vzájemnou spoluprací podařilo změnit dnešní ghetta v běžné čtvrti.

Cesta vedla přes to, že by se podařilo zlepšit přístup obyvatel ghett ke vzdělání, motivovat k práci či pomoci dosáhnout na lepší bydlení.

V tomto ohledu se Agentuře, která zahájila činnost v lednu 2008, dařilo, i když romské organizace ji kritizují.

"Tento model agentury fatálně selhává," uvedl pro server Romea předseda Rady vlády pro romské záležitosti Ivan Veselý. Agentura totiž podle něj má "takřka nulové kompetence".

Ani tady ale není vše černobílé. Romská rada vlády totiž také disponuje vlastním rozpočtem a rozděluje peníze. Podle lidí z neziskových organizací to však dělá nekoncepčně a jednotlivé klany romské komunity se tu snaží utrhnout si z eráru pro sebe.

Agentura měla toto nahodilé rozdělování peněz na státní romskou politiku koordinovat. 

Přibyl Janov

Agentura dosud působila pouze ve Slezské Ostravě, Brně, Přerově, Břeclavi, Holešova u Kroměříže, Chebu, Ústí nad Labem, Roudnici nad Labem, Mostě, Broumově a mikroregionech Jeseník a Šluknov.

K původně dvanácti lokalitám byl do agentury přijat původně odmítnutý Litvínov se sídlištěm Janov, kde se loni na podzim odehrály dvě velké protiromské akce.

Rozpočet agentury na rozvoj vyloučených lokalit byl v roce 2008 13 milionů korun. Mezi obce se rozdělilo něco přes deset milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy