Výzkum: Političky požírá rivalita, i proto je jich málo

Martina Macková
8. 12. 2007 7:26
Tři parlamentní strany uplatňí "kvóty"
Česko mělo čtyři, dnes už má jen dvě ministryně. Jednou z nich je Vlasta Parkanová. Velí obraně
Česko mělo čtyři, dnes už má jen dvě ministryně. Jednou z nich je Vlasta Parkanová. Velí obraně | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejenže je žen političek málo, jejich svět navíc ovládá "boj na život na smrt". Tvrdí to organizace Fórum 50%, která se zabývá zastoupením žen ve společnosti.

Poslankyním českého parlamentu organizace položila dotazy týkající se vstupu do politiky, průběhu politické kariéry, skloubení rodinného a profesního života i vztahů mezi političkami a politiky.

"Z výzkumu například vyplývá, že poslankyně se nemohou spoléhat na pomoc žen-političek. Mezi ženami v politice totiž panuje výrazná rivalita, a to nejen napříč politickým spektrem, ale i uvnitř strany," říká Lenka Bennerová, ředitelka občanského sdružení.

Každá další je konkurentkou

Poslankyně potvrdily, že mezi ženami v politice uvnitř stran napříč politických spektrem funguje výrazná rivalita. Ta má i mnoho podob.

Infobox

Průzkum a statistika:

  • Celkově bylo osloveno všech 31 poslankyň, s rozhovorem souhlasilo 19 (tedy 61 % všech zastupitelek), z nichž 12 bylo na základě sebezařazení na levo-pravé škále levicových a 7 pravicových. Rozhovory se uskutečnily v květnu až červnu 2007.
  • Nízké podíly zastoupení žen ve vrcholové politice řadí podle mezinárodní databáze Meziparlamentní unie Českou republiku s 15,5 % na 69. místo v počtu žen v dolní komoře parlamentu, což je téměř o 5 % měně než je Evropský průměr a o více než 26 % méně než je průměr ve skandinávských zemích.

Od nespolupráce, přes sobecký přístup až k zatajování informací.

"Mezi poslankyněmi z jedné strany má vždy horší pozici ta mladší. Jejich autorita uvnitř poslaneckého klubu je omezená, jsou brány s rezervou, a apriori podezírány z využívání tzv. ženských strategií. Samy ale říkají, že je častěji než zkušené poslankyně odmítají," říká Lenka Veselá z Fórum 50%.

Ve vysoké politice existují tzv. genderové stereotypy, které se týkají ženských zbraní. I když téměř všechny poslankyně tvrdí, že jsou pro ně tabu, některé starší poslankyně si myslí, že mladší kolegyně je přesto využívají.

"Při stávajícím nízkém zastoupení fungují ženy v politice jako tzv. 'strážkyně brány', kdy není v jejich zájmu snížit svou výjimečnost příchodem dalších žen - političek," vysvětluje politoložka Petra Rakušanová.

Mladé poslankyně jsou tak podle autorek výzkumu vystaveny dvojímu znevýhodnění. Proto doporučují "síťovat". "Ženy političky by měly více komunikovat a vytvářet sítě na odborné bázi napříč stranami," míní.

Mužský svět

Málo žen v parlamentu a napětí mezi nimi má také za následek, že političky jsou i méně zastoupeny v klíčových výborech. Například v rozpočtovém výboru je pouze jediná žena a 21 mužů, v hospodářském dvě ženy a 20 mužů.

Kde rozhodují ženy nejvíc? V Liberci - ČTĚTE ZDE

Při hlasování o důležitých žensky orientovaných zákonech, jako byl už několikrát například návrh zákona o náhradním výživném, hlasují ženy-poslankyně výhradně podle postoje své strany v souladu s postojem své strany.

Ženství v politice, která je výrazně mužským světem, může mít ale i své výhody. Například při vedení volební kampaně.

Místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová má pomoci ve slaďování rodinného a pracovního života
Místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová má pomoci ve slaďování rodinného a pracovního života | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Podle respondentek jde především o větší komunikativnost a také ohleduplnost žen. Na základě výsledků výzkumu můžeme konstatovat, že ženy vnášejí do politiky nejen odlišná témata, ale především odlišné chápání správy věcí veřejných," říkají autoři výzkumu.

Málo kandidátek, málo političek

Výzkum také ukázal, že pokud ženy mají vstoupit do politiky, pak zcela zásadní je pro ně to, kolik let mají jejich děti. Většina poslankyň potvrdila, že pokud by byly příliš malé, do politiky by se nehrnuly.

Jako největší překážku politické práce ženy vnímají časový tlak, komplikace při skloubení rodinného a pracovního života, nespolupráci a rivalitu.

Vláda Mirka Topolánka nedávno zřídila výbor pro slaďování rodinného a pracovního života, do jehož čela jmenovala poslankyni Lucii Talmanovou, partnerku premiéra a matku jeho dítěte.

Už minulé průzkumy ukázaly, že nízká účast žen na kandidátních listinách přímo souvisí s tím, že je v politice málo žen. Po KSČM a Straně zelených se ale už nejnověji ČSSD rozhodla, že bude uplatňovat kvóty při sestavování kandidátek.

ČSSD chce na krajských kandidátkách 30% žen - ČTĚTE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy