Vysvětlete zbraně na ambasádě, ohradili se konečně Češi

Domácí Domácí
Aktualizováno 6. 1. 2014 12:33
Podle ministerstva zahraničí Palestina hrubě porušila Vídeňskou úmluvu.
Policie prohledává dům velvyslance.
Policie prohledává dům velvyslance. | Foto: Reuters

Praha - Pět dní po explozi, která zabila palestinského velvyslance a ukázala, že diplomaté této země v Praze přechovávali zbraně, se ministerstvo zahraničí pod taktovkou úřednického ministra Jana Kohouta konečně trochu důrazněji ohradilo.

Česká strana vyzvala Palestince, aby vysvětlili, kde se zbraně v sídle velvyslanectví vzaly. "Česká republika pokládá tento fakt za hrubé porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích," stojí v tiskovém prohlášení.

Černínský palác rovněž upozornil, že je po ukončení vyšetřování připraven reagovat "odpovídajícím způsobem".

"Česká republika očekává, že palestinská strana co nejdříve jasně a jednoznačně vysvětlí celou situaci kolem těchto zbraní nalezených v prostorách palestinského zastupitelského úřadu," stojí dále v komuniké.

Policie našla minulý týden v sídle diplomata Džamála Muhammada Džamála, kterého zabila exploze trezoru, 12 zbraní, pistole i samopaly. Podle dřívějších informací zbraně neprošly českou evidencí.

Nyní proto zjišťuje, jak se do Česka dostaly nebo jestli nebyly použity ke spáchání trestného činu na území Česka.

Nejmenovaný expert ČTK řekl, že se mohlo jednat například o legální nebo nelegální koupi v Česku, starý převod materiálu komunistických služeb či o dovoz. Teoreticky mohly také přijít do Česka diplomatickou poštou, která se ze zákona nekontroluje.

V případě smrti velvyslance Džamála vyšetřovatelé vyloučili úmyslný trestný čin a explozi vyšetřují jako usmrcení z nedbalosti, obdobný postoj zaujaly i palestinské úřady.

 

Právě se děje

Další zprávy