Šéf Senátu chce navrhnout, aby Česko žádalo o výměnu čínského velvyslance

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 8. 3. 2020 20:59
Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zřejmě příští týden na schůzce nejvyšších ústavních činitelů navrhne, aby Česko požádalo Čínu o výměnu jejího velvyslance. Důvodem je dopis čínské ambasády k cestě bývalého šéfa horní komory Jaroslava Kubery na Tchaj-wan, o němž informoval deník Aktuálně.cz. Premiér Andrej Babiš by výměnu velvyslance podpořil, řekl v České televizi.
Předseda Senátu Miloš Vystrčil
Předseda Senátu Miloš Vystrčil | Foto: ČTK

Nejvyšší ústavní činitelé, tedy prezident, premiér a předsedové Sněmovny a Senátu se mají sejít ve středu.

"Považuji za vysoce pravděpodobné, že předseda Senátu navrhne, aby ČR požádala o výměnu velvyslance… Musí být jasné, že ČR je suverénní a sebevědomá země a bude tak vystupovat i vůči velmocím," uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce předseda poslaneckého klubu opoziční ODS Zbyněk Stanjura.

Premiér Andrej Babiš v České televizi řekl, že by výměnu čínského velvyslance v Česku podpořil, protože s ním má velice špatnou zkušenost. Narážel zřejmě na jejich předloňskou schůzku kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před technologiemi čínských firem Huawei a ZTE, po níž velvyslanec tvrdil, že česká vláda slíbila úsilí o nápravu chyb. Babiš to popřel a ambasadora obvinil ze lži.

Předchozí čínská velvyslankyně podle Babiše fungovala dobře. "Tento pán je celkem svůj a to, co napsal, není přijatelné absolutně, to musíme odmítnout," řekl premiér.

Jaroslav Kubera nedávno nečekaně zemřel a cestu na Tchaj-wan zvažoval ještě ve funkci šéfa Senátu. Čínská ambasáda předala v lednu Hradu podle Aktuálně.cz dopis, kde hrozila trestem Kuberovi i českým firmám v Číně, pokud se návštěva uskuteční. Kancelář prezidenta podle webu dopis podpořila přípisem a Kuberovi ho předala v polovině ledna. Čínské ministerstvo zahraničí agentuře Reuters sdělilo, že neví, odkud se informace vzaly.

Podle šéfa poslanců opozičních Pirátů Jakuba Michálka to není první případ a kroky Číny vůči Česku jsou dlouhodobě nepřijatelné. Formulace v dopise označil za skandální.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že list je interní. Zmínil, že formulace se ho dotkly. "Je výměna (velvyslance) to nejlepší, nebo můžeme vymyslet něco jiného? Není to jediná možnost," řekl ale Vondráček. Poznamenal, že dopis byl interní materiál a na veřejnost unikl. Podle Stanjury není nevhodné to, že list unikl, ale nevhodný je obsah.

O situaci jednal ve středu i sněmovní zahraniční výbor. Reakci české strany na dopis čínského velvyslanectví považuje za nedostatečnou. Od Kanceláře prezidenta republiky požaduje celé znění dopisu, od ministerstva zahraničí pak záznam z jednání náměstka Martina Tlapy s čínským velvyslancem v ČR. Vystrčil po svém nástupu do funkce šéfa Senátu případnou cestu na Tchaj-wan nevyloučil. Bývalému předsedovi ji ostatní nejvyšší ústavní činitelé nedoporučili.

Deník Aktuálně.cz už informoval, že čínská ambasáda poslala do kanceláře prezidenta Miloše Zemana v polovině ledna diplomatickou nótu, v níž vyhrožovala, že pokud tehdejší šéf Senátu Jaroslav Kubera pojede na Tchaj-wan, české firmy "budou platit". Současný šéf Senátu Miloš Vystrčil označil dopis za "výhrůžný, až vyděračský". Hrad se však diplomaticky neohradil, místo toho ho podpořil vlastním přípisem. A následně oba dokumenty předal Kuberovi, když dorazil na novoroční oběd.

Za přípis zodpovídá podle toho, co je uvedeno v hlavičce dokumentu, jako předkladatel šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák. Autorkou je ale podle dokumentu "P. Nečasová".

Podle nynějšího zjištění Aktuálně.cz je autorkou stanoviska Hradu Petra Nečasová - dcera prezidentova osobního lékaře a zároveň šéfa Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ) Lubomíra Nečase. Nečas to na přímý dotaz Aktuálně.cz potvrdil. Tvrdí však, že neměl žádný vliv na to, že jeho dcera post získala. "Pracuje na analytickém oddělení zahraničního odboru. Já do toho nezasahoval. Neměl jsem jak. Vypsali výběrové řízení, ona se přihlásila a zvítězila," řekl redakci Nečas.

Video: Z čínských výhrůžek Kuberovi mrazí. Jeho obraz si pověsím v kanceláři, říká Vystrčil

To, že Babiš se Zemanem říkají, že jsme zbyteční, znamená, že jsme velmi důležití, tvrdí nově zvolený předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy