Výstavu mrtvých těl zákon napříště zakáže. Prošel

Martina Macková
11. 3. 2008 17:50
Poslanci změnili zákon kvůli loňské výstavě
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci poslali dál zákon, který by v budoucnu znemožnil pořádání kontroverzních výstav, jako byla například expozice mrtvých lidských těl Bodies.

"Pokud zákon projde, podobné výstavy už nebudou moci v Česku být," řekl Aktuálně.cz místopředseda zdravotnického výboru a poslanec Boris Šťastný (ODS), který loni proti výstavě oficiálně protestoval.

Zákon poslanci v prvním čtení schválili téměř jednomyslně.

Podmínka? Souhlas

Jak chtějí zákonodárci podobné výstavě napříště zabránit? Jednoduše. Pořadatel by musel doložit, že nebožtíci s vystavením svého těla souhlasili.

Zákon totiž říká, že pokud se odebere pacientovi část těla, může se uchovat pouze pro lékařské účely, výzkum, výuku a nebo přípravu léčiv. V případě, že by to bylo pro jiné účely, pak jen se souhlasem.

Ten by musel dát buď sám pacient nebo blízká osoba. "Musí to být prokazatelný písemný souhlas," upřesnil Šťastný.

Poslanec Šťastný už loni upozorňoval na to, že podle organizátorů jsou zřejmě exponáty připraveny z těl čínských obyvatel, kteří k takovému nakládání se svými ostatky nedali souhlas. "Některé organizace dokonce tlumočí podezření, že se může jednat o těla politických vězňů," uvedl tehdy.

Tisíce návštěvníků

Na výstavě nazvané Bodies ... The Exhibition byly loni od května do konce října v Praze vystaveny lidské kostry potažené částečně svaly a naaranžované do pozic obvyklých v běžném životě. Praha se stala prvním místem v zemích bývalého východního bloku, kde byla výstava k vidění. Viděly ji tisíce lidí.

Poslanci hned v létě avizovali, že ze zákonů mezeru, která podobnou atrakci umožňuje, odstraní. Ke změně se přihlásili politici ODS a lidovci. Dnes totiž za určitých okolností lze zneužít mrtvé tělo například k reklamním účelům. A může zároveň tvrdit, že tělo využívá k vědeckým účelům, aniž by za to byl potrestán.

Je možné zneužít těla, která nikdo nepohřbil nebo která nebyla identifikována.

Výstava přes protesty vydělávala

Expozice Američana Roye Glovera vyprovokovala i oficiální protest. Odsoudila ji Česká anatomická společnost.

"Těla jsou upravena tak, aby vzbudila dojem aktivity živých jedinců a vyvolala senzaci. To považujeme do značné míry za pobuřující," stálo tehdy v prohlášení lékařů. "Součástí evropského myšlení je úcta k zemřelým a zacházení s lidskými ostatky v souladu se všeobecně přijímanými pravidly etiky a morálky. Nesmí být dotčena důstojnost zemřelého a mravní cítění pozůstalých i veřejnosti."

"Každé tělo je důkladně vybíráno za účelem ukázat na něm jeden z důležitých tělesných systémů. Když je pak člověk vidí pohromadě, má kompletní obrázek," sdělil v rozhovoru pro Aktuálně.cz ředitel výstavy Roy Glover. "Samozřejmě, pokud děláte něco, co je takzvaně na hraně, vytváří to tlak a kontroverzi. Jsou pochopitelně lidé, kteří tvrdí, že tělo má být pohřbené," uvedl k protestům.

 

Právě se děje

Další zprávy