Výstavba v ÚVN byl tunel, tvrdí poslanci a zvou Vondru

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 10. 2011 20:26
Zrušený projekt přišel stát na 217 milionů, NKÚ chystá trestní oznámení
Foto: uvn.cz

Praha - Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru chtějí vědět, kdo přesně byl zodpovědný za zrušený miliardový projekt výstavby nových pavilonů v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Stát kvůli tomuto projektu podle Nejvyššího kontrolního úřadu zaplatí 217 milionů korun za poradenské služby a úhradu vynaložených nákladů soukromému investorovi, NKÚ proto chystá trestní oznámení.

V přijatém usnesení poslanci uvedli, že ministerstvo i nemocnice postupovaly nehospodárně. Požádali současně ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), aby se příštího jednání k tomuto bodu osobně zúčastnil.

Kontrolní výbor se usnesl, že požádá ministerstvo obrany o informace, které konkrétní osoby a jak se v letech 2004 až 2011 podílely na rozhodování o projektu a co bylo předmětem poradenských služeb, za které nemocnice platila desítky milionů korun. Generální sekretář ministerstva Jan Vylita poslance ujistil, že je připraven jim vyjít vstříc. "Já to jedině vítám," prohlásil.

NKÚ při kontrole projektu došel k závěru, že nemocnice část peněz na výstavbu vynaložila zbytečně. Navíc neprokázala výhodnost realizace projektu a soukromého partnera vybrala v nedostatečně konkurenčním prostředí.

Viceprezident úřadu Miloslav Kala řekl České televizi, že trestní oznámení může směřovat na osoby z ministerstva obrany i ÚVN, které se na projektu podílely.

Je to tunel, tvrdí poslanci

Poslancům například vadilo, že stát musel zaplatit v podstatě polovinu toho, co měl projekt původně stát. "To jsou náznaky obrovského tunelu," prohlásil poslanec Václav Votava (ČSSD). "Vy máte špatnou nálepku a té se zbavíte, když zjistíte, kdo za to může," řekla řediteli ÚVN Miroslavu Zavoralovi místopředsedkyně výboru Zdeňka Horníková (ODS).

Dalším sporným místem byl fakt, že nemocnice zaplatila 42 milionů za poradenské služby. Poslanec KSČM Vladimír Koníček prohlásil, že by rád věděl, jestli poskytnuté rady vůbec za tyto peníze stály.

Generální sekretář Vylita se hájil tím, že hrozilo riziko arbitráže a že podle poradenské firmy Deloitte představovalo toto riziko 600 milionů korun. Uvedl také, že celková částka, která by se nyní vyplatila konsorciu, je 144 milionů korun.

Vylitovi také vadí, že podle kontrolního závěru NKÚ ministerstvo a nemocnice nedoložily riziko mezinárodní arbitráže. "Přičemž ale kontrolní protokol jasně říká, že riziko mezinárodní arbitráže existuje a my jsme se ho snažili minimalizovat," řekl novinářům.

Původní záměr výstavby schválila už vláda Mirka Topolánka v roce 2007, soutěž pak vyhrálo konsorcium Prague Military Hospital Concession (PMHC), v němž má čtvrtinový podíl stavební gigant Metrostav. Smlouvu s ním stvrdila úřednická vláda Jana Fischera loni pár dní před volbami. Současná vláda ukončila projekt výstavby nových pavilonů ve vojenské nemocnici v polovině srpna. Konec plánovaného projektu odůvodnila mimo jiné napjatým rozpočtem ministerstva obrany, pod nějž ÚVN spadá.

 

Právě se děje

Další zprávy