Vyšší mateřská ještě do voleb? Senátoři ODS jsou proti

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 3. 2010 18:20
Vyšší mateřská zřejmě v horní komoře parlamentu neprojde
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šance, že by se ještě teď opět zvýšil mateřský příspěvek, padají volným pádem. Senát velmi pravděpodobně zítra tento návrh odmítne.

Po dnešku je totiž jasné, že senátorský klub ODS bude zítra hlasovat proti.

Zamítneme to, není to systémové

"Je to setrvalý stav," řekl dnes Aktuálně.cz místopředseda senátorů ODS Jaroslav Kubera. "Zamítneme to, všichni to víme. Na to není třeba zvláštní usnesení."

Vzhledem k tomu, že podobné rozhodnutí přijal už minulý týden senátorský klub TOP 09 a Starostové, má mateřská jen malou nebo vůbec žádnou horní komorou projít - oba kluby mají v Senátu pohodlnou většinu 45 hlasů z 81

"Nepřipadá nám to prostě systémové," vysvětlovala Soňa Paukertová, šéfka senátorů TOP 09.

Senátní veto poslanci zvrátí, prezidentovo už stěží

Senátní veto poslanci ještě stačí na dubnové schůzi přehlasovat. Jen stěží by ale stihli zvrátit případné zamítavé stanovisko prezidenta republiky.

Prezident má na své rozhodnutí 15 dnů od doručení. S dubnovou schůzí sněmovny by se tak jeho veto zřejmě minulo. A pokud zákon neprojde ještě touto sněmovnou, definitivně spadne pod stůl.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek byl přesto ještě v pátek optimistický: "Mateřská se stihne."

Místopředseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka zmiňoval nedávno ještě případnou řádnou schůzi poslanců těsně před volbami nebo schůze mimořádné.

ODS: mimořádné schůze vám neprojdou

Mimořádné schůze ale zpochybňuje ODS - podle jejího výkladu, který podpořilo i stanovisko legislativního odboru sněmovny, na mimořádných schůzích poslanci o zamítnutých zákonech hlasovat nemohou. Každopádně hrozí, že by takto přijatý zákon skončil u Ústavního soudu.

Pravdou ovšem je, že se ODS ve sněmovně proti zvýšení mateřské výrazně nestavěla. Nezvedla pro ni sice ruku, ale zároveň nepoužila obstrukce tak typické pro závěr tohoto volebního období a nechala ji projít.

 

Právě se děje

Další zprávy