"Vyšší DPH pro tisk je barbarský krok," tvrdí Štěch

ČTK ČTK
14. 3. 2011 16:56
Předseda Senátu se postavil na stranu šéfredaktorů českých deníků a týdeníků
Předseda Senátu Milan Štěch je proti zvýšení DPH u knih a tiskovin
Předseda Senátu Milan Štěch je proti zvýšení DPH u knih a tiskovin | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD slíbil, že nepodpoří zvýšení sazby daně z přidané hodnoty pro tiskoviny a knihy.

Přiklonil se tak k výzvě šéfredaktorů českých deníků a týdeníků, kteří politiky požádali dopisem o ponechání DPH na desetiprocentní úrovni. Zvyšování DPH plánuje vládní koalice, chce získat peníze na důchodovou reformu.

"Zdá se mi, že je to dokonce barbarský krok," uvedl Štěch. Zvýšení DPH u tisku by podle něj oslabilo postavení nezávislých médií, jejichž činnost je nezastupitelná pro rozvoj názorové plurality, otevřené a veřejné diskuse a ve svém důsledku udržení úrovně demokracie. Zvýšení DPH u knih by znamenalo nežádoucí snížení jejich dostupnosti, dodal Štěch.

ČSSD už dříve odmítla plánované zvyšováním DPH a spojování tohoto kroku s důchodovou reformou. Podle Štěcha je to nelogické a chybné, protože část výnosů z DPH by pocházela i od důchodců.

Koalice nicméně počítá podle jednoho z lídrů Věcí veřejných Víta Bárty pro důchodce s plnou valorizací dopadů, které jim přinese zvýšení snížené sazby DPH na 14 procent v příštím roce a na 17,5 procenta od dalšího roku.

Vláda má na prosazení návrhu dostatek hlasů v Poslanecké sněmovně a může tak přehlasovat i Senát, v němž má hlavní slovo sociální demokracie. Opačná situace by nastala v případě, pokud by důchodová reforma získala podobu ústavního zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy