Vysoké školy: Nečas následuje Dobeše, pomáhá mu NERV

Jakub Novák
22. 3. 2012 20:31
Premiér představil některé návrhy na změny ve vysokém školství, ne nepodobné těm Dobešovým
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prosadit odložené školné po studiu na vysoké škole se do konce volebního období nezvládne, přiznává premiér Nečas.

Prosazovat tak bude návrh Josefa Dobeše na placené studium, které přesáhne standardní dobu studia.

To je jeden z návrhů NERV, které Nečas představil ve čtvrtek novinářům.

"Studenti dnes nejsou motivování dokončit studium včas, " zdůvodnil to Nečas. Jiří Schwarz, jeden z členů NERV, k tomu dodal, že studenti obvykle prodlužují kvůli tomu, že pracují.

"Nemůžeme se zlobit na pracující studenty, ale musíme si uvědomit, že v současném rozpočtovém napětí podporujeme vydělávající studenty," míní Schwarz.

Hlavním cílem návrhů však má být proměna "masifikovaných" vysokých škol na skutečně kvalitní. S tím souvisí i plánovaná diverzifikace škol, spojená s odlišným normativem na studenta.

Opravdu špičkové školy by tak měly dostávat více než ty, jejichž výkon je špatný.

Další z členů NERV, Daniel Münich, to doplnil o myšlenku na založení přibližně dvaceti špičkových "graduate schools" na nejlepších pracovištích. "Ty by se pak dotovaly mnohem více," říká Münich.

Akreditace, věčné téma

Výraznou proměnou by měl projít také systém akreditací vysokých škol. Premiér Nečas označil akreditační komisi za "problém českého školství, ne jeho řešení."

Naprostou samozřejmostí by podle premiéra mělo být to, aby byla vysoká škola schopná obhájit svůj studijní program v angličtině a před zahraničními hodnotiteli.

"Vysoká škola, která by to v angličtině nebyla schopná zvládnout, by ani nemohla být nazývána vysokou školou," dodal Nečas.

Nečas také navrhuje, aby byly školy placeny za získané kredity, nikoliv za takzvané "mrtvé duše", tedy studenty, kteří už třeba na škole vůbec nestudují. Kontrolovat by to mohl například systém tzv. on-line matrik.

Každá škola by navíc musela každoročně předložit analýzu svého financování, kde by ukázala, jak efektivně čerpá prostředky nebo kolik studentů překračuje standardní dobu studia apod.

Mezi dalšími chystanými změnami je pak důraz kladen na zvyšování počtu absolventů bakalářského studia oproti těm magisterským.

 

Právě se děje

Další zprávy