Vysočina se chce přejmenovat, přijde to na půl milionu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 8. 2010 13:40
Vysočina žádá změnu ústavního zákona. Kvůli slovu kraj

Praha - Vysočina chce změnit název svého kraje. Znovu proto zkouší to, co se jí nepovedlo v minulém volebním období: navrhuje změnit ústavní zákon o krajích. Namísto prostého "Vysočina" se chce jmenovat "Kraj Vysočina".

"Důvodem je především posílení identifikace Vysočiny jako jednoho ze 14 krajů České republiky u jeho občanů," píší krajští zastupitelé v důvodové zprávě. "Jako jediný nemá uveden ve svém názvu KRAJ."

Problémy s identitou?

Zastupitelům vadí i to, že se prý dá snadno zaměnit kraj s názvy obchodních firem. A kolize prý zaznamenali po zavedení datových schránek. Jejich zní pouze na "Vysočina" - některé datové zprávy např. pro Katastrální úřad pro Vysočinu končí ve schránce kraje Vysočina.

Náklady na změnu názvu vyčíslil sám kraj na zhruba půl milionu korun. Musel by změnit nejen cedule na hranicích kraje, ale i veškeré hlavičkové papíry, vizitky, razítka.

V minulém volebním období se Vysočině prosadit změnu nepodařilo. Do sněmovny ji podala letos v únoru, vláda se k ní dostala v březnu a žádné stanovisko nezaujala. Do voleb ale zákon nestihli poslanci vůbec projednat, automaticky tak spadl pod stůl. Teď ho prosazuje Vysočina prakticky ve stejném znění.

A co "ministerstvo pro vzdělávání"?

Podobně se v průběhu koaličních jednání objevila myšlenka přejmenovat ministerstvo školství na "ministerstvo pro vzdělávání, mládež, vědu a sport".

Náklady na tuto změnu tehdy odhadlo ministerstvo na statisíce korun - šlo by o změnu loga, opět hlavičkových papírů, vizitek, i označení úředních dokumentů. O změně názvu mluvil expertní tým pro školství, v koaliční smlouvě ale změna názvu nakonec není.

"To už není na pořadu dne," potvrdil Aktuálně.cz ministr školství Josef Dobeš (VV). "To byl nápad na K-devítce z dílny ODS, ta ho pak sama stáhla, asi nejvíc z důvodů ekonomických."

 

Právě se děje

Další zprávy