Vyšlete do Bruselu Zielence, radí vládě Věci veřejné

Domácí Domácí
28. 9. 2009 14:29
Do řady jmen možných eurokomisařů přibyl i někdejší šéf české diplomacie
Bývalý ministr a europoslanec Josef Zieleniec.
Bývalý ministr a europoslanec Josef Zieleniec. | Foto: Webové stránky europoslance

Praha - Vladimír Špidla, Mirek Topolánek, Jan Švejnar, Pavel Svoboda. Do řady jmen, o nichž politické strany hovoří v souvislosti s postem nového českého eurokomisaře, přibylo další.

Přišly s ním strany Věci veřejné a SNK ED, které se shodly na někdejším ministrovi zahraničí a europoslanci Josefu Zielencovi.

"Jedinou jeho ´nevýhodou´ je, že není aktivním účastníkem politických pletich mezi současnými parlamentními stranami a jejich lobbisty," říká předsedkyně SNK ED Markéta Reedová.

Obě strany už Zieleniece navrhly premiéru Janu Fischerovi otevřeným dopisem, který odeslaly v pátek.

Nového eurokomisaře má pravomoc jmenovat právě vláda bez následného schválení parlamentem. Všechny návrhy jsou tedy pouze orientační a premiér je nemusí vyslyšet.

V uplynulém týdnu padla hned dvě jména. Lidovci by v Evropské komisi rádi viděli Pavla Svobodu, občanští demokraté Alexandra Vondru a sociální demokraté navrhují buďto stávajícího eurokomisaře Vladimíra Špidlu, nebo Jana Švejnara.

V souvislosti s touto pozicí se objevilo i jméno předsedy ODS Mirka Topolánka. Ten však několikrát prohlásil, že o tuto funkci nemá zájem.

 

Právě se děje

Další zprávy