Koho chtějí lidé na Hradě a proč? Koho by vetovali, kdyby mohli? Projděte si výsledky velké ankety

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
11. 12. 2017 10:42
Od dubna do října se lidé účastnili první fáze volební hry Prezident 21, ve které mohli hlasovat až pro tři osobnosti, které by si přáli na Hradě. Zároveň mohli vybrat jednu, která je pro ně nejméně přijatelná, a dát jí záporný hlas. Do hry se zapojilo přes 220 tisíc hlasujících. Na prezidenta navrhli více než 600 osobností veřejného života. A kdo zabodoval nejvíce? Prohlédněte si v grafice výsledky z reprezentativního vzorku 42 117 respondentů.
Foto: Prezident 21

Jak se dařilo současnému prezidentu Miloši Zemanovi?

Vůbec ne dobře. Možnost udělit mu záporný hlas využila téměř polovina dotázaných, což ho dostalo až na samotný chvost žebříčku. Nebýt ale minusových hlasů, obsadil by Miloš Zeman třetí příčku. 

Současný prezident měl ve volební hře největší podporu mezi nejstaršími obyvateli. Jeho voliči na rozdíl od jiných po hlavě státu tolik nevyžadují, aby vystupoval reprezentativně, sjednocoval společnost nebo byl slušný a upřímný. Naopak více chtějí, aby byl vůdčí autoritou, která je schopná řešit politické spory. 

Téměř každý třetí volič Zemana považuje za důležité téma migraci. Na druhém místě pak stojí hospodaření státu a ekonomická situace Česka, která je však vysoko i u ostatních kandidátů. 

 

Právě se děje

Další zprávy