Koho chtějí lidé na Hradě a proč? Koho by vetovali, kdyby mohli? Projděte si výsledky velké ankety

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
11. 12. 2017 10:42
Od dubna do října se lidé účastnili první fáze volební hry Prezident 21, ve které mohli hlasovat až pro tři osobnosti, které by si přáli na Hradě. Zároveň mohli vybrat jednu, která je pro ně nejméně přijatelná, a dát jí záporný hlas. Do hry se zapojilo přes 220 tisíc hlasujících. Na prezidenta navrhli více než 600 osobností veřejného života. A kdo zabodoval nejvíce? Prohlédněte si v grafice výsledky z reprezentativního vzorku 42 117 respondentů.
Foto: Prezident 21

1. místo: Jiří Drahoš

Vítězem první fáze projektu Prezident 21 se stal Jiří Drahoš. Ve volebním modelu internetové populace by získal hlasy od 49 % lidí a pouhá 3 % voličů ho označila jako kandidáta, kterého by na Hradě nechtěli. V systému Demokracie 21, kde má volič více hlasů, by se Jiří Drahoš dělil o své voliče nejvíce s Michalem Horáčkem a Markem Hilšerem. Jeden ze svých hlasů by mu dalo ale i 18 % voličů Miloše Zemana.

Podle voličů Jiřího Drahoše by měl prezident být především morální osobnost (myslí si to 58 % jeho voličů), měl by sjednocovat společnost (43 %) a vystupovat reprezentativně (39 %).

Z politických témat zajímá voliče Jiřího Drahoše oproti voličům jiných kandidátů výrazně více školství, dlouhodobá vize státu a strategické plánování, rozdělení společnosti a nenávist, ale také téma svobody médií. Zájem o tyto oblasti je podmíněný vysokoškolským vzděláním respondentů, kteří pro Jiřího Drahoše často hlasují.

 

Právě se děje

Další zprávy