Vyrovnání s církvemi se blíží. Prošlo vládní radou

Martina Macková
20. 3. 2008 17:30
Vláda by o zákonu mohla jednat už příští týden
Meditaci moderoval kněz Tomáš Halík. Všichni společně na závěr rozsvítili sedmiramenný svícen.
Meditaci moderoval kněz Tomáš Halík. Všichni společně na závěr rozsvítili sedmiramenný svícen. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Legislativní rada vlády doporučí vládě, aby poslala do parlamentu zákon, který řeší vyrovnání státu a církví.

Ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL) dnes médiím sdělil, že jakmile budou do normy zapracovány všechny připomínky, je možné ji předložit poslancům.

Čtěte také: 300 miliard pro církve prošlo. Ušetříme, říká ministr

"Debata o zákonu sice neskončila, ale zatím nezazněly žádné zásadní námitky, které by předlohu označily za nezpůsobilou dalšího projednávání," uvedl Svoboda.

Čtěte také: Církev se pustila do reklamy. Co kdo a komu vrátí

Do zákona jiná vláda nezasáhne

O jaké připomínky jde? V zákoně se musí zpřesnit a vymezit, které registrované církve a církevní společnosti získají od státu náhrady, a také přesně formulovat nároky tak, aby v budoucnosti nevznikly jakékoliv pochybnosti.

"Musí se také vyjasnit formulace smlouvy mezi státem a církvemi - zda bude soukromoprávní, či veřejnoprávní," dodal Svoboda. To je důležité kvůli způsobu, jakým by se v budoucnu mohly případně řešit vzniklé potíže, například neplněním smlouvy, a také to rozhoduje o tom, které soudy by o sporu rozhodovaly, zda obecné, nebo správní.

Přímo do zákona je totiž vtělena smlouva mezi státem (vládou) a církvemi. To podle rady zvyšuje jistotu obou stran, že bude dodrženo přesně to, co je dohodnuto. Smlouvu podepíše za stát premiér Mirek Topolánek.

Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Fakt, že zákon bude obsahovat smlouvu, by měl také zabránit tomu, aby při případné změně politické reprezentace jiná strana do zákona zasahovala. ČSSD totiž říká, že pokud vyhraje volby, zákon změní.

"Co říkají sociální demokraté, to nebude možné tak snadno udělat. Kdyby narovnání mělo jen formu zákona, bylo by možné ho novelizovat, u smlouvy to tak snadné není. Takto to dává téměř stoprocentní jistotu, že už se nic nezmění," míní Svoboda.

Zákon, kterým církve získají namísto zabaveného majetku finanční odškodnění, by mohla vláda projednat už příští středu.

 

Právě se děje

Další zprávy