Výroky o sankcích vytočily opozici. Chce mimořádnou schůzi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 1. 9. 2014 22:00
ODS a TOP 09 chtějí svolat kvůli výrokům premiéra Bohuslava Sobotky o účinnosti sankcí vůči Rusku mimořádnou schůzi Sněmovny.
Opozice chce, aby premiér Sobotka vysvětlil své výroky o sankcích vůči Rusku
Opozice chce, aby premiér Sobotka vysvětlil své výroky o sankcích vůči Rusku | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Výroky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o sankcích Evropské unie vůči Rusku kvůli dění na Ukrajině by se podle opozice měli zabývat na mimořádné schůzi poslanci. Podle TOP 09 a ODS jsou Sobotkovy postoje nepřijatelné a poškozují Česko.

"Poslanci TOP 09 a ODS vyvolají mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kde se pokusí prosadit, aby Sněmovna ochránila důstojnost České republiky a její pověst země, která ctí svobodu, demokracii a mezinárodní právo," stojí ve společné tiskové zprávě obou stran.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) je přesvědčen, že Česko musí přistoupit na společný plán Unie ke zpřísnění sankcí. "Jsem přesvědčen, že Česká republika se bude snažit být součástí toho společného postoje Unie. To je dnes nutnost a je evidentní, že my na kroky Ruska musíme reagovat," řekl České televizi Zaorálek.

Sám premiér si však za svými výroky stojí. "Těším se na sněmovní debatu. Jako odpovědný premiér suverénního státu nemohu dát předem souhlas k sankcím, o kterých nám nebyly doposud poskytnuty žádné podrobnější informace," prohlásil Sobotka v reakci.

Podle něj je možné sankce posoudit až tehdy, když Evropská komise předloží konkrétní návrh. "Velice rád si o 'úspěšnosti' politiky eskalace sankcí s pravicovou opozicí na mimořádné schůzi popovídám," dodal předseda vlády.

Summit EU o víkendu rozhodl, že Evropská komise společně s diplomaty navrhne další přitvrzení protiruských opatření. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v pondělí nechal slyšet, že pokud Komise dostatečně nepomůže potravinářům a farmářům z členských zemí EU, tak by Česko mohlo zakázat dovoz potravin s dumpingovými cenami.

Podle dostupných informací ČTK by nově zvažované sankce mohly například rozšířit už spuštěná omezení v oblasti kapitálového trhu, třeba na ropné, telekomunikační a další státní firmy, tedy nejen na bankovní společnosti.

Citlivé by zřejmě bylo rozšíření zákazu exportu takzvaného zboží dvojího užití též na civilní koncové zákazníky, byť omezeně jen pro některé obory, jako jsou výpočetní technika nebo strojírenství. Zákaz vývozu náročných technologií pro těžbu ropy by zase mohl být rozšířen například o navazující servis nebo na technologie používané při zpracování surovin, tedy v rafinériích.

Dopadům opatření se bude ve čtvrtek věnovat tripartita. Příští týden je ve Strakově akademii zhodnotí pracovní skupina.

Sankce zatím účel nesplnily

Sobotka o víkendu sdělil, že sankce vůči Rusku zatím účel nesplnily a Česko si vyhradilo právo s částí unijního návrhu na jejich zpřísnění z ekonomických důvodů nesouhlasit.

Rovněž vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes mluvil o tom, že dosavadní protiruské sankce byly neúspěšné. Pro jejich zpřísnění se naopak vyslovil předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Summit EU o víkendu rozhodl, že Evropská komise společně s diplomaty navrhne další přitvrzení protiruských opatření. Česká vláda by o nich mohla jednat ve středu. Za kontraproduktivní označilo sankce také Slovensko. Spojené státy krok Unie uvítaly.

Podnět ke svolání mimořádné sněmovní schůze musí podat nejméně 40 poslanců, kluby TOP 09 a ODS jich mají 42. Předseda dolní komory potom musí v zákonem daných lhůtách jednání svolat. Schůze se ale nemusí uskutečnit, poslanci totiž nemusejí schválit její program. Navzdory tomu se ale otevře prostor pro debatu, byť omezený.

 

Právě se děje

Další zprávy