Výrok za výrokem: Co se s vládou stalo včera v noci?

Domácí Domácí
4. 4. 2012 5:55
Ministři za VV mají neprodleně předat premiérovi demise s platností od 1. května
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V době, kdy Věci veřejné řeší pochybnosti o svých sponzorech a lídra strany Víta Bártu čeká pokračování soudního procesu, nejmenší vládní strana opět hrozí odchodem z vlády a svým koaličním partnerům dává ultimáta.

Po celodenním jednání vedení strany a následném tajném hlasování Radek John oznámil, že všichni čtyři ministři za VV mají co nejdříve předat premiérovi Petru Nečasovi svou demisi, a to s účinností od 1. května. 

VV zároveň daly Nečasovi několik podmínek, které podle nich mají vládě vrátit důvěru. Ministerský předseda je musí splnit do 26. dubna, jinak trojkoaliční kabinet definitivně padne. Celé usnesení VV čtěte ZDE.

V oficiálním prohlášení VV požadují, aby se začaly řešit například kauzy Lesů ČR, krize na státním zastupitelství, problematický systém vydávání sociálních dávek a některé další kauzy. Požadují také revizi koaliční smlouvy.

Ultimátum nejmenší vládní strany pobouřilo i TOP 09. "Vydírat se nenecháme," prohlásil 1. místopředseda strany  Miroslav Kalousek. A dodal, že nejpoctivějším řešením by bylo jednání o předčasných volbách.

Další události a ohlasy na novou vládní krizi jsme až do pozdní noci sledovali online:

Předseda Věcí veřejných Radek John řekl serveru Lidovky.cz, že není jisté, zda ministři jeho strany už ve středu podají demisi.

"Pokud ministři za Věci veřejné demisi opravdu podají, pak koalice končí. Pro to, co Věci veřejné dělají, nemohu použít jiné slovo než nestoudnost. A nedivím se premiéru Nečasovi, že reaguje tak, jak reaguje," řekl v pořadu ČT Události, komentáře ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09).

"Je to konec vládní koalice," reagoval na dnešní rozhodnutí Věcí veřejných o demisi jejich ministrů předseda koaliční TOP 09 a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. "Potvrzuje se moje teze, že v Čechách politické strany nekončí drtivou porážkou, nýbrž sebevraždou. Věci veřejné se k tomu rozhodly, že vyskočí z letadla bez padáku, tak mnoho štěstí," prohlásil šéf české diplomacie po příletu z Egypta.

"Dnes ve večerních hodinách jsem informoval stranické špičky strany Věci veřejné, že v okamžiku podání demise jejich ministrů okamžitě mizí jakýkoliv prostor pro další jednání se stranou Věci veřejné o pokračování spolupráce stávajících tří koaličních stran," prohlásil premiér Petr Nečas.

"Byla by to pro občany velká úleva, kdyby tato vláda padla, a byla by to první užitečná věc, kterou by VV udělaly," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Ve svém vyjádření však označil vyhrůžky VV odchodem z vlády za "velmi nevěrohodné".

Demisi ve středu předají Nečasovi k 1. květnu vicepremiérka Karolína Peake, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a ministr dopravy Pavel Dobeš. Jasno není v případě ministra vnitra Jana Kubiceho, který je nestraník. Demisi nedávno podal ministr školství za VV Josef Dobeš, jehož nástupnictví dnes VV neřešily.

"Jestli VV splní svou stodvacátou hrozbu odchodu z vlády, tak jsme připraveni jednat o nových parlamentních volbách," řekl pro Aktuálně.cz předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

"Pokud chtějí mít VV z Česka seriózního partnera pro ostatní evropské státy, neměly by se takto chovat. Česká republika si toto nezaslouží," vyjádřil se ke krokům VV místopředseda občanských demokratů Přemysl Sobotka.

"VV nemají ve vládě co dělat. Pochybuji, že k odchodu nakonec dojde - jsem přesvědčen, že to není politická strana a proto z toho bude chtít vytěžit co nejvíc," řekl Lubomír Zaorálek v České televizi.

"Je to další šílený krok Věcí veřejných - měly by konečně pochopit odpovědnost, jakou mají za tuto zemi. Ať vystoupí bez podmínek, nebo ať se dohodnou. Na bázi vydírání nemůže koalice fungovat," reagovala předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek míní, že strany by měly začít jednat o konání nových sněmovních voleb společně s krajskými a senátními volbami.

"Zvláště u Věcí veřejných platí, že uvařená kaše není tak horká. Myslím, že je to jen další snaha zatlačit na koaliční partnery," prohlásil v první reakci místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Podobně reagoval i ministr za ODS Martin Kuba: "Takto formulované požadavky na premiéra spíše ukazují, že je to jen další hra VV."

TOP 09 reagovala na VV velmi ostře. "Vydírat se nenecháme. Opouští-li VV vládu, pak jsou na místě seriózní politická jednání o dalším vývoji. Nejpoctivějším řešením by se mi zdála dohoda o co nejčasnějším termínu předčasných voleb," řekl Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

"Není to nic, co by ČR prospělo, ale mělo by to i svá pozitiva. Třeba to, že nic takového jako VV by se už v parlamentu neobjevilo," dodal Kalousek.

Z prohlášení VV: "Předloží-li premiér Petr Nečas návrh těchto opatření do 26. dubna 2012 a navrhne posléze takové složení své vlády, které se může ucházet o důvěru občanů, považujeme za samozřejmý a nezbytný předpoklad další úspěšné koaliční spolupráce, že nově rekonstruovaná vláda předstoupí v co nejkratším možném termínu s žádostí o vyslovení důvěry před Poslaneckou sněmovnu," stojí v požadavcích.

Véčka zároveň zároveň žádají premiéra, aby přišel s komplexním návrhem na sloučení centrálních úřadů a ministerstev, a to s cílem uspořit prostředky veřejných rozpočtů.

"Konečně žádáme také inventuru koaliční smlouvy a redefinování termínů u klíčových programových priorit, které dosud zůstávaly neřešeny nebo byly odsouvány," dodávají VV.

 

Právě se děje

Další zprávy