Vypráskat tyto kolaboranty, napsal Škromach. Prý to byl omyl

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 20. 5. 2015 19:55
Místopředseda Senátu komentoval na Facebooku vyjádření jihomoravského hejtmana Michala Haška, který kritizoval omluvu brněnského zastupitelstva za poválečný odsun Němců. Příspěvek následně smazal.
Zdeněk Škromach
Zdeněk Škromach | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – "Vypráskat tyto kolaboranty!" Takovým komentářem v úterý na Facebooku podpořil místopředseda horní komory Parlamentu Zdeněk Škromach (ČSSD) názor hejtmana Michala Haška k omluvě brněnského zastupitelstva za poválečný odsun Němců.

V obsáhlé diskusi pod Haškovým statusem patřil Škromachův příspěvek k nejpopulárnějším, když se ale Aktuálně.cz jednoho z nejvyšších ústavních činitelů zeptalo, co svým statusem konkrétně myslel, kloudná odpověď nepřišla.

"Teď nevím přesně jak to… To byl nějaký můj komentář? To asi zřejmě byl nějaký omyl…To nevím, o co šlo," odpovídal nejistým tónem na dotaz redaktora.

Škromachův komentář na Facebooku Martina Haška.
Škromachův komentář na Facebooku Martina Haška. | Foto: Facebook Michala Haška

O to pozoruhodnější je, že byl Škromachův status krátce po telefonickém rozhovoru ze sociální sítě odstraněn. Ještě několik minut před půl pátou jeho příspěvek v diskusi byl, o necelých pět minut později už ne, zbyla pouze reakce jednoho z diskutujících, kterému se senátorův plán očividně zalíbil. "Tak hlavně začněte s tím vypráskáváním. Budu vám fandit. Nic jiného než kolaboranti to nejsou," reagoval Ladislav Hartych.

Škromach se sice od svého komentáře distancoval, Haškův názor, že politici nemají hodnotit historii, ale sdílí. "Jsem přesvědčený o tom, že je potřeba vydávat milosti. Ale je potřeba rozlišovat, co předcházelo případným následkům. A v poslední době příliš velká snaha obracet dějiny a jejich výklad není úplně ideální," je přesvědčený Škromach.

Jihomoravský hejtman reagoval na rozhodnutí brněnského zastupitelstva, které přijalo Deklaraci smíření a společné budoucnosti. V ní vyjadřuje lítost nad divokým poválečným odsunem Němců, při němž zahynulo na 1700 lidí.

Podle Haška tím ale zastupitelé místní koalice s podporou TOP 09 pouze podlehli pokušení.  

"Už sám pojem smíření totiž znamená, že si ruku podávají obě strany. Kdo se omluvil za vyhnání Čechů na podzim 1938 na jižní Moravě, za tisíce popravených odbojářů v Kounicových kolejích, za transportované a zavražděné Židy a Romy z Brna, za arizovaný majetek? Na to by měli autoři dnešní mediální zastupitelské show nám všem odpovědět," napsal Hašek do svého vyjádření.

 

Právě se děje

Další zprávy