Vymeteme magistrátní kostlivce, slibují Pražanům VV

Kateřina Eliášová
31. 8. 2010 14:05
Věci veřejné představily program pro komunální volby v Praze
Kandidátka Věcí veřejných na primátorku Prahy Markéta Reedová
Kandidátka Věcí veřejných na primátorku Prahy Markéta Reedová | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Věci veřejné měsíc před komunálními volbami slibují osvobodit rozpočet hlavního města o projekty, které považují za nadbytečné a nepotřebné.

Chtějí například novou analýzu toho, zda je užitečné zavádět v pražském metru znovu turnikety, jak prosazuje ODS. Tendr za tři a půl miliardy na zavedení nového systému kontroly cestujících vypsal pražský Dopravní podnik.

Změny, které VV plánují, pokud ve volbách uspějí, se mají týkat i projektů Opencard nebo bezdrátové Prahy.

"Město rovněž uzavřelo řadu nevýhodných nájemních smluv, třeba u Kongresového centra nebo nového sídla magistrátu v Jungmannově ulici. Rádi bychom nejen u těchto konkrétních věcí provedli audit," uvedla kandidátka na primátorku Věcí veřejných Markéta Reedová, která do prosince zasedala v pražské radě města za SNK-ED.

Sedm a jedna priorita

Strana, která letos v parlamentních volbách uspěla a stala se součástí vládní koalice, představila sedm základních tezí programu a bonus v podobě protikorupčních opatření. Detaily představí už tento pátek, stejně jako ODS.

Věci veřejné chtějí svůj program konzultovat se svými příznivci, véčkaři. "Nepůjde ale o klasické refrendum, spíše o připomínky k programu, které eventuálně můžeme ještě do dokumentu zapracovat," vysvětlila Reedová.

Náklady pražské kampaně VV by neměly přesáhnout 15 milionů korun. "Letos ve volbách jsme uspěli a díky penězům za hlasy a voliče můžeme kampaň pohodlně zaplatit," uvedl manažer pražské organizace Věcí veřejných Pavel Dobeš, který je zárověň jedním ze sedmi volebních lídrů VV.

V dalších obvodech budou jako jedničky kandidovat Jana Pařízková, pražská zastupitelka známá svou propagací VV hlídek v ulicích Prahy, Dalibor Sadovský, Marie Hakenová, Markéta Petrová a Jan Hrdina.

Mýtné spíše ne, změna grantové politiky

Věci veřejné by v hlavním městě zatím nezaváděly systém mýtného, jak o tom uvažovalo dosluhující vedení města.

"Mýtné chceme řešit, ale teď mluvíme spíše o zelených ekologických kartách pro vjezd do centra města, které mají například v Berlíně. I to klasické mýtné je možné, ale až dostavíme vnější a vnitřní okruh. Do té doby je jeho účinnost dikutabilní," myslí si Reedová.

Strana chce zprůhlednit zadávání veřejných zakázek, pražským voličům slibuje novou koncepci výstavnictví, více bezbariérových přístupů do metra nebo mapu pražských ohrožených památek.

Slibuje rovněž, že by Praha mohla omezit některá partnerství kulturních programů a peníze na tyto účely použila pro grantový systém podpory pražských divadel.

Reedová je podle bookmakerů favoritem voleb, hned za kandidátem TOP 09, exguvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou. Reedová jej už několikrát vyzvala k veřejným debatám.

"Věci veřejné a TOP 09 jsou do jisté míry nové politické strany a mohly by být tím čerstvým větrem nejen na pražské politické scéně. Nejen to je pro mě důvod, abychom podobné debaty dělali. Jsme určitou možností změny v Praze a bylo by zajímavé ten dialog vést," uvedla Reedová.

 

Právě se děje

Další zprávy