Vymeteme korupčníky, kasají se ministr obrany i premiér

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 8. 2010 15:44
Smráká se i nad projektem luxusní ubytovny v Ústřední vojenské nemocnici
Skutečně zatočí s korupcí?
Skutečně zatočí s korupcí? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Resort obrany musí ztratit pověst dojné krávy, na které parazitují různé firmy!" Právě tímto prohlášením označkoval svoji úterní návštěvu hájemství svého stranického kolegy Alexandra Vondry premiér Petr Nečas.

A právě to má být jeden z hlavních úkolů nového ministra. Premiér si je totiž dobře vědom toho, že právě ministerstvo obrany získalo pověst nejen nejvíc rozhazovačného, ale také velmi zkorumpovaného prostředí.

Ubytovna a´la Hilton? Stahují se mraky...

Ministr Vondra má ostatně hned na stole příklad z poslední doby. Jak nedávno upozornil deník Aktuálně.cz, v areálu Ústřední vojenské nemocnice má vyrůst luxusní ubytovna pro sestřičky.

Projekt, který má během 25 let přijít na 5,5 miliardy korun, posvětil s pomocí soukromého investora Vondrův předchůdce ve funkci Martin Barták.

"Bazén a hotel v ubytovně pro sestry je nadstandard," prohlásil v úterý ministr Vondra. "Je tu celá řada právních otázek."

Vondra proto nechal vypracovat právní analýzu, jejíž výsledky budou známy během několika týdnů. Už teď ale mluví o tom, že je ve smlouvě skrytě porušen princip smluvních stran. Zatímco stát se zavazuje, že něco "zajistí či udělá", soukromý investor jen "vyvine úsilí".

Hned poté si vzal slovo premiér a mluvil o resortu jako o dojné krávě. "To musí skončit," prohlásil. Nad luxusní ubytovnou, minimálně v navržené podobě, se tedy, zdá se, smráká.

Šťouchnutí do Kalouska?

Budou změny a ministr má mou plnou podporu, aby změnil systém zadávání veřejných zakázek na obraně, znělo jako leitmotiv celým Nečasovým prohlášením.

"Celý systém má hluboké kořeny v první polovině 90. let," řekl mimo jiné. A o chvíli později použil tatáž slova i nový ministr obrany.

Ačkoliv ani jeden z nich nejmenoval Miroslava Kalouska (TOP 09), současného ministra financí, právě jeho jméno se často spojuje se zakázkami na ministerstvu obrany v době, kdy tam působil jako náměstek.

Žádné pochybení se mu ale nikdy neprokázalo (viz předvolební rozhovor pro Aktuálně.cz).

Šedivý a spol.

Resort obrany teď začne zpracovávat tzv. "bílou knihu", tedy dlouhodobou koncepci resortu. Do čela týmu, který ji bude ¨vytvářet, se postaví Jiří Šedivá, bývalý ministr obrany, později náměstek generálního tajemníka NATO. Mise v Bruselu mu teď končí.

Kromě toho si k sobě ministr přibral bývalého poslance za ODS Michaela Hrbatu jako náměstka pro personální věci.

Řízení Úřadu pro dohled nad akvizicemi pak svěřil Františku Nadymáčkovi, který pro Alexandra Vondru pracoval už v době přípravy na předsednictví ČR v Evropské unii. Právě on má navrhnout způsob, jak armádní nákupy zprůhlednit.

 

Právě se děje

Další zprávy