Výměna Zemanova kancléře: náhradník se rodí ve sněmovně

Jan Němec (redaktor) Martina Machová Jan Němec (redaktor), Martina Machová
18. 11. 2013 17:20
Kynštetrovo jméno se objevuje v souvislosti s Hradem už potřetí
Zemanův kancléř Mynář.
Zemanův kancléř Mynář. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestože hradní kancléř Vratislav Mynář trvá na tom, že bude bojovat o bezpečnostní prověrku, jíž prezident Miloš Zeman podmínil jeho setrvání na vrcholném úřednickém postu, v kuloárech znovu koluje jméno jeho náhradníka.

Zdroje deníku Insider obeznámené s děním na Hradě, respektive s děním kolem místa kancléře, řekly, že v souvislosti s klíčovým postem u prezidenta se mluví o Petru Kynštetrovi, v současnosti kancléři Poslanecké sněmovny.

Kynštetrovo jméno se od vítězství Miloše Zemana v přímé volbě objevuje v souvislosti s Hradem už potřetí. Nejprve patřil mezi favority na post kancléře hned po prezidentské volbě, pak se o jeho výměně za Vratislava Mynáře mluvilo kvůli Mynářově kandidatuře v předčasných volbách do Sněmovny - pro případ, že by Mynář uspěl. Ale i když Mynářova strana stejně jako on sám zcela propadla, zprávy o hradní výměně přišly znovu.

"Tady se o té nabídce delší dobu ví, ale nevíme, jestli Kynštetr kývl," potvrdil situaci jeden ze zaměstnanců Sněmovny, který připomíná, že Miloš Zeman a sněmovní kancléř si velmi dobře rozuměli v době, kdy byl Miloš Zeman po volbách v roce 1996 v dolní parlamentní komoře předsedou.

"Bylo by to pro něj (pro Kynštetra) asi důstojné završení kariéry," popsal situaci tento člověk.

Kynštetr však na přímou otázku vyloučil, že nabídku už dostal. "Pane redaktore. Žádná taková nabídka nebyla učiněna," napsal v SMS.

Dva zdroje blízké Hradu se jednoznačně shodují, že Zeman chystá ve své prezidentské kanceláři personální změny, které by se měly týkat i změny na postu kancléře. Zda je však už osud Mynáře zpečetěn, nedovedou říci.

Více čtěte v deníku Insider ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy