Výměna protikorupčního šéfa Vrby je chyba, tvrdí Nečas

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 2. 2011 9:40
Libor Vrba končí z osobních důvodů ve své funkci 15. března
Mezi kritiky Libora Vrby patřil i ministr vnitra Radek John (VV)
Mezi kritiky Libora Vrby patřil i ministr vnitra Radek John (VV) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiéru Petru Nečasovi (ODS) se nelíbí odchod šéfa protikorupční policie Libora Vrby, který si ve středu podal žádost o civil.

Nečas v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny (HN) řekl, že je to chyba.

Vrba po schůzce s novým policejním prezidentem Petrem Lessym oznámil, že odchází z osobních důvodů. Ministr vnitra Radek John (VV) už dříve práci Vrbova útvaru kritizoval za to, že se jeho sekci nepodařilo chytit žádnou "velkou rybu".

"Nepovažuji to za pozitivní zprávu," uvedl Nečas. Podle něj každý šéf podobného útvaru potřebuje řádově několik let na to, aby mohly přijít náležité výsledky. "Nechci to dopředu nějak přísně hodnotit. Ale v tom, co se děje v rámci policie zatím nevidím něco, co by přispělo ke zkvalitnění její práce," uvedl Nečas.

Lessy nedávno práci protikorupční policie kritizoval a chtěl se s Vrbou kvůli tomu sejít. Uvedl, že útvar vzhledem k počtu členů a k situaci v Česku nestíhá dostatečné množství korupčních trestných činů. Policejní prezident ale ocenil aspoň to, že počet vyšetřovaných kauz stoupá, a uvedl, že Vrbu se zatím odvolat nechystá.

Vrba u policie skončí k 15. březnu. O tom, že by mohl odejít z čela elitního útvaru, se spekulovalo už v prosinci v souvislosti s údajnou korupční kauzou na ministerstvu životního prostředí. Podle médií se Vrba prý účastnil schůzky s premiérem Petrem Nečasem o vyšetřování této kauzy.

 

Právě se děje

Další zprávy