Vyjednala Česku radar, nařčení z vlastizrady odmítá

Kateřina Eliášová
9. 7. 2008 16:25
Online rozhovor s Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou
Veronika Kuchyňová Šmigolová
Veronika Kuchyňová Šmigolová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Veronika Kuchyňová Šmigolová vede na ministerstvu zahraničí Odbor bezpečnostní politiky. V posledních měsících intenzivně vyjednávala s USA o umístění radarové základny v Česku.

Dlouho připravovanou dohodu v úterý svými podpisy zpečetili ministři zahraničí Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg. A to navzdory hlasitému nesouhlasu nejen opozice, ale podle průzkumů i značné části Čechů.

Čtěte: Riceová a Schwarzenberg podepsali smlouvu o radaru

Sama považuje smlouvu za přínosnou a v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz odmítla nařčení z vlastizrady. "Každý vidí vlastizradu jinak. Já se třeba domnívám, že vlastizradou by bylo rezignovat na obranu ČR před potenciálním útokem balistickými raketami," reagovala na jeden z dotazů.

Co Češi vyjednali: Přečtěte si smlouvu o základně

Podpis smlouvy ovšem neznamená, že v Česku americký radar skutečně vyroste. Vše totiž musí ještě ratifikovat parlament a nakonec podepsat prezident Václav Klaus. Ten už avizoval, že smlouvu podepíše bez váhání.

Čtěte: Klaus potvrdil, že smlouvu o radaru podepíše

Diplomatka v online rozhovoru odmítla výzvy odpůrců radaru, aby o jeho případném vybudování rozhodli Češi v referendu. "V žádné demokratické zemi nerozhodují občané v referendu o otázkách národní bezpečnosti. K tomu si volíme poslance," vysvětlila svůj postoj.

Pěkně jsme to řekli
Pěkně jsme to řekli | Foto: Ludvík Hradilek
Speciál týdne: Vše o podpisu radarové smlouvy

Názor má i na ruské hrozby, které se objevily takřka vzápětí po podepsání smlouvy. "Podle mne vyplývají z jejich frustrace, že již nepatříme do ruské sféry vlivu. Zastrašování jsme zažili již při vstupu do NATO, takže doufám, že ani z tohoto mraku nezaprší," připomněla rok 1999

Čtěte všechny odpovědi české diplomatky.

Čtěte: Vyjednavačka o radaru: Červený knoflík zmáčkne Američan

Odpovězeno: 09. 07. | 15:07Autor: Aleš

Otázka: Dobrý den, věříte v ratifikaci smlouvy? A co říkáte na ruské hrozby?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Dobrý den,
v ratifikaci věřím, protože věřím, že poslancům leží na srdci bezpečnost ČR. Ruské hrozby považuji za snahu o znovuzískání politického vlivu ve střední Evropě.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:10Autor: crezpenan

Otázka: Kdy a na čí příkaz jste začala vyjednávat-bylo to zadání od ČSSD ?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Pracuji na ministerstvu zahraničí, takže nedostávám příkazy z politických stran. Jednání s USA jsem se účastnila na pokyn postupně tří svých ministrů - Cyrila Svobody, Alexanda Vondry a karla Schwarzenberga.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:12Autor: Láďa

Otázka: Co konkrétně bude znamenat spolupráce v oblasti vědy a výzkumu pro ČR?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Bude to hodně zálažet na našich vědcích. Chystaná smlouva bude představovat okno příležitosti a rámec pro spolupráci. na nás bude záležet, čím jej naplníme.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:13Autor: jan

Otázka: Dobrý den, ministr Vám už poděkoval, děkuji taky za zdárné dotažení smlouvy k podpisu, ptám se, jaké jsou možnosti zaměstnání u základny ? Děkuji

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Díky, nejprve musíme smlouvu ratifikovat, pak se teprve bude moci začít stavět. Takže pak se třeba najde i práce :-)

Odpovězeno: 09. 07. | 15:14Autor: Viktor Dvořák

Otázka: Gratuluju, lepší dárek než podpis smlouvy jsem si ke svým včerejším narozeninám nemohl přát. ;-)

Viktor

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Všechno nejlepší k narozeninám :-)!

Odpovězeno: 09. 07. | 15:16Autor: Vladimír

Otázka: Tak to vám tedy za tu vlastizradu pěkně děkuji! Chtěl bych se dožít soudu s vámi a vám podobnými!

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Každý vidí vlastizradu jinak. Já se třeba domnívám, že vlastizradou by bylo rezignovat na obranu ČR před potenciálním útokem belistickými raketami.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:16Autor: LACO

Otázka: Jaké máte pocity z právě vykonané vlastizrady?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: viz výše.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:17Autor: bilak and vondra Ltd.

Otázka: Bozi mlyny melou pomalu, ale melou. Vlastizrada se tresta!

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Souhlasím.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:18Autor: Veronika

Otázka: proc????proc kdyz cely svet rika americanum ne tak PROC?????? Ceska republika rekne ANO.proc????????

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Třeba proto, že USA jsou naši významní spojenci v NATO. Mimochodem, kde jste přišla na to, že celý svět říká američanům ne?

Odpovězeno: 09. 07. | 15:23Autor: hukeR

Otázka: Koho bude radar chránit. Kde přesně bude schopen lokalizovat střely. Je nám to k něčemu?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Radar bude chránit většinu území Evropy, kromě jihovýchodní části. Střelu bude lokalizovat krátce po startu, zaměří ji a data bude předávat příslušným interceptorům. Radar dále zvýší dosah již existujících aliančních systémů Patriot a nově rozmísťovaných systémů THAAD v Evropě, protože jim umožní vidět dál. Takže k něčemu nám to určitě bude.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:24Autor: Martini

Otázka: Dobrý den, jak je možné, že o takto zásadní věci nerozhodují občané formou referenda?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: V žádné demokratické zemi nerozhodují občané v referendu o otázkách národní bezpečnosti. K tomu si volíme poslance.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:26Autor: Missty.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda při Vašem zaměstnání můžete odmítnout vyjednat nějakou smlouvu - když se Vám například zdá nesmyslná nebo nevýhodná pro ČR?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Pokud by se zdála nevýhodná či nesmyslná ministerstvu, tak samozřejmě. Pokud by se zdála taková mně osobně, nezbývalo by mi nic jiného, než odstoupit z vyjednávacího týmu nebo z funkce.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:31Autor: Att

Otázka: Dobrý den

Ač se se smlouvou nesouhlasím a americký radar si v ČR nepřeji, musím vám pogratulovat za velmi dobrý diplomatický výkon. Avšak chtěl jsem se vás zeptat, jako diplomatky, jaký je Váš názor na ruské zastrašování?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Ruské hrozby podle mne vyplývají z jejich frustrace, že již nepatříme do ruské sféry vlivu. Zastrašování jsme zažili již při vstupu do NATO, takže doufám, že ani z tohoto mraku nezaprší.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:31Autor: Jiří Kyrian

Otázka: Hezké odpoledne,
máte za sebou pořádný kus práce. Blahopřeju.

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Díky, zdravím Vídeň :-)

Odpovězeno: 09. 07. | 15:33Autor: hukeR

Otázka: Bude nám lépe pod dohledem ruských jaderných hlavic? Kde bydlíte, já 50 km od Brd.

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Já v Praze. Nevím, jak to myslíte s tím dohledem. Ruské jaderné hlavice jsme v ČR měli, teď snad budeme součástí obranného systému, který by nás měl chránit proti raketám z jakýmikoli hlavicemi.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:37Autor: Tazatel

Otázka: Dobrý den,
osobně mě netrápí existence radaru v ČR. Ale myslím, že diskusí a emocemi kolem něj se zastírá jiný problém - podepsání smluv o operování cizích vojsk na území našeho státu. Kdy tuto smlouvu uvidíme? Proč se tu bavíme o hloupém radaru a ne to tomto důležitějším a nebezpečnějším aktu?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Pobyt jakýchkoli cizích vojáků na území ČR musí schválit parlament nadpoloviční většinou všech zvolených. Statut a podmínky pobytu amerických vojáků, kteří by měli působit na radarové stanici, bude řešit smlouva o statutu sil (tzv. SOFA), jejíž vyjednávání je v konečné fázi. Stejnou věc, ale méně podrobně, řeší i Alianční SOFA, která platí pro všechny země NATO.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:39Autor: hukeR

Otázka: Víte, co je předsunutá výspa?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: vím, ale nevím, jakou to má souvislost s radarem.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:41Autor: Missty.

Otázka: Původně jsem se chtěla také zeptat, jestli, když byste měla možnost odmítnout (moje 1.otázka ještě nebyla zodpovězena), byste odmítla vyjednat smlouvu o radaru. Chápu, že by to poškodilo Vaši pozici něco odmítnout a nemusíte mi odpovědět. Děkuji

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Neodmítla bych, protože jí považuji za přínosnou pro bezpečnost ČR.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:42Autor: Zdeněk

Otázka: Souhlasíte s tím, že díky Američanům dnes existuje Český stát a že jsme jim stále zavázáni? Navíc, když se podíváme na Evropu, západ-východ,že odtud už neblahé zkušenosti z historie máme?
Děkuji ZK

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Souhlasím s tím, že Američané jsou naši spojenci, že nám v minulosti několikrát pomohli a že naše místo je v "západním společenství hodnot"

Odpovězeno: 09. 07. | 15:43Autor: Jirka

Otázka: Dobrý den,

prosím je pravda, že Rusové mají podobné radary, jako bude ten v Brdech, rozmístěny kolem své západní hranice? Děkuji

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Ano, nejméně dva.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:47Autor: eF

Otázka: Nejdrive Rusko, ted Amerika - chci zit v neutralni zemi. Vzorem by melo byt Svycarsko.

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Neutrální vůči čemu? Ve světě je řada věcí, ke kterým nemůžete přistupovat neutrálně, někdy si musíte vybrat mezi dobrem a zlem, například. A pokud jde o Švýcarsko, jeho neutralitu zajišťuje to, že je obklopenu členskými zeměmi NATO, čili jeho bezpečnost zajišťují jiní (i my).

Odpovězeno: 09. 07. | 15:48Autor: Petr

Otázka: nepčijde vám že jste spíš vyjednala americe radar v EU cestou nejmenšího odporu ?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: nepřijde

Odpovězeno: 09. 07. | 15:49Autor: xx

Otázka: Jakému právu(jurisdikci) budou podléhat USA vojáci na základně a jakému mimo základnu. Nebo budou mít všichni diplomatické pasy? Zůstane území základny svrchovaným územím české republiky?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Území základny zůstane suverénním územím ČR. Zjednodušeně - američtí vojáci mimo základnu budou podléhat českému právu, na základně ve složbě americkému, ale to je součástí té druhé smlouvy, SOFA, která je ještě v jednání.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:51Autor: hukeR

Otázka: Co myslíte, kdy bude první globální konflikt, tedy doba kdy ten radar vlastně k něčemu bude?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Doufám že nikdy, a doufám, že i ten radar, jakožto součást obranného systému, k tomu přispěje.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:51Autor: milan

Otázka: Paní Veroniko, říká Vám něco slovo vlastizrada?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: viz výše

Odpovězeno: 09. 07. | 15:52Autor: hukeR

Otázka: Máte ještě nějaké perličky, čím dráždit Rusko?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Neberte ty diplomatické hrátky příliš vážně, oni jsou ve skutečnosti docela klidní.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:53Autor: LACO

Otázka: Věříte, že ČR je demokratický stát, když smlouvu o umístění cizí základny a vojáků podepíše vláda, která tento akt neměla ani ve volebním programu, a to vše ještě přes nesouhlas 70-80% občanů a totální ignorování ústavního aktu, zvaného referendum?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Věřím, že je.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:54Autor: hukeR

Otázka: Proč NE referendum?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: viz výše

Odpovězeno: 09. 07. | 15:55Autor: hukeR

Otázka: Kupříkladu, zvažuje se alespoň přítomnost ruských kontrolorů?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Zvažuje se možnost inspekcí ruských představitelů, akreditovaných diplomatickou cestou při ruské ambasádě v Praze, nikoli ale stálá přítomnost "kontrolorů"

Odpovězeno: 09. 07. | 15:55Autor: Standa

Otázka: Proč lidem lžete,že radar ochrání území ČR,když každý raketový odborník ví,že to technicky není ani možné?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Obávám se, že se mýlíte

Odpovězeno: 09. 07. | 15:56Autor: vesničan

Otázka: Dobrý den, co si myslíte o hysterii kolem radaru - myslím neskutečně neprofesionálním přístupu některých novinářů?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Znám novináře vysoce profesionální i méně profesionální.

Odpovězeno: 09. 07. | 15:58Autor: Missty.

Otázka: Máte dobrý pocit z této smlouvy? Myslím, vzhledem k tomu, že většina VAŠEHO národa s tímto nesouhlasí? Omlouvám se, ale já bych asi neměla, i kdyby to byla moje práce! Děkuji

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Mám dobrý pocit, protože jsem přesvědčená, že radar zvýší bezpečnost ČR

Odpovězeno: 09. 07. | 15:59Autor: jilm

Otázka: Dobrý den,
myslíte si,že ruské reakce jsou adekvátní?Jak by reagovalo USA, kdyby Rusko postavilo něco takového na Kubě?A opravdu jste tak naivní,že si myslíte, že vychýlení světového bezpečnostního balancování voj. síly a ještě větší potvrzení USA jakoby světového hegemona přinese větší bezpečnost?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Mluvíme zde o jednom radaru, takže mám pocit, že dost přeháníte

Odpovězeno: 09. 07. | 16:04Autor: Filip

Otázka: Dobrý den. Gratuluji Vámi odvedené skvělé práci. Jako jeden z mála jsem nepodlehl levicovému populismu a věřím v to, že nám všem radar poslouží jen k dobru. Jak si myslíte, že se budou věci vyvíjet po polském odmítnití raketové základny?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Věřím, že Polsko nakonec základnu přijme. Pokud by se rozhodlo jinak, existuje několik variant - první je Litva, která má o umístění protiraket zájem, druhou je umístění protiraket na lodích v Baltském nebo severním moři. Realisace těchto variant by trvala o něco déle, ale obě jsou reálné.

Odpovězeno: 09. 07. | 16:05Autor: Adéla

Otázka: Dobrý den,
jak se žije s pocitem, že jste se zasloužila o něco, co si téměř 3/4 národa výslovně nepřeje?
Mám chut se díky vám přestěhovat do jiné, opravdu svobodné země, která nepotřebuje lézt do zadnice USA.

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Navrhuji Bělorusko, Barmu nebo Kubu

Odpovězeno: 09. 07. | 16:07Autor: xy

Otázka: Proč si tu necháváme stavět USA základnu, když všude ve vyspělejší části Evropy se jich chtějí zbavit(Italové, Němci).Připomínám, že na území těchto státům byly základny po 2.svět.umísťovány nedobrovolně

Veronika Kuchyňová Šmigolová: 14 zemí NATO a 16 zemí EU má na svém území americké základny a nejen že se jich tyto země nechtějí zbavit, ale velmi si přejí jejich další existenci. Zkuste se zaptat nějakých Němců nebo Italů, kteří bydlí poblíž někjaké základny.

Odpovězeno: 09. 07. | 16:07Autor: Kristian

Otázka: Složení i vlastní činnost vyjednávacího týmu asi nebyla úplně utajena veřejnosti. Setkala jste se v průběhu vyjednávání se situací, kdy jste byla někým pro svou práci napadána apod.?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Pouze slovně

Odpovězeno: 09. 07. | 16:09Autor: fany

Otázka: Blahopřeji k dobré výkonu. Tuto etapu naší politiky ocení až další generace. Ta současná se nechává masírovat těmi, kteří nechtějí skutečnou demokracii a touží spíše po "starých dobrých časech" socialismu. A mů dotaz. Jak se koukala americká strana na tyto protesty?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Američané mají doma různé formy protestů poměrně často, pokládají je za součást demokracie. Mimochodem, demonstrovat proti radaru chodí pár stovek lidí, což není zas tak moc.

Odpovězeno: 09. 07. | 16:12Autor: shymo

Otázka: Dobry, som Slovak a mam obavy z toho, ze zakladna by mohla sposobit nejaku roztrzku medzi USA a Rusmi na pode naraznikovych statov ako Slovensko. Nemyslite, ze by takato zakladna mala byt vysledkom rokovani NATO alebo pod. organizacii?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: NATO již na summitu v Bukurešti přijalo základnu pod svá křídla a potvrdilo, že se americký a alianční systém propojí, takže se podle mne nemusíte bát.

Odpovězeno: 09. 07. | 16:14Autor: Eisenacher

Otázka: Dobrý den,
Jaký rozdíl vidíte v situaci mít a nemít na svém´území cizí radar (Byť spojenecký)? Děkuji za odpověď.

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Mít na území spojenecký radar je podle mne znakem zadpovědného přístupu k bezpečnosti vlastní i spojenců.

Odpovězeno: 09. 07. | 16:17Autor: laajosh

Otázka: proč se máme bát Íránu,když nejsou žádné důkazy o existenci nukleárních mezikontinentálních raket.Pouze ničím nepodložené tvrzení Ameriky.Máme jim na to skočit jako při ZHN v Iráku?a kdyby:Usa a Izrael můžou takové rakety vlastnit a jiní ne?

Veronika Kuchyňová Šmigolová: Dnes Írán odpálil devět raket dlouhého doletu, ta největší má dolet 2000 km, čili někam k Budapešti. To není tvrzení USA, ale Íránských agentur.
USA a Izrael mohou vlastnit rakety, protože to jsou demokratické země, kde existuje vláda práva, civilní kontrola ozbrojených sil a nezávislé soudy.

Bohužel budu muset končit, děkuji za otázky a omlouvám se všem, kterým jsem nestihla odpovědět.

 

Právě se děje

Další zprávy