Sněmovna se postavila policii a nevydala poslankyni Kailovou

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 10. 6. 2014 16:01
Hlasování předcházela bouřlivá debata, poslanci se obuli do práce policie. Ta podle nich zbytečně kriminalizuje komunální politiky.
Pro vydání poslankyně Zuzany Kailové bylo pouze 41 poslanců.
Pro vydání poslankyně Zuzany Kailové bylo pouze 41 poslanců. | Foto: Ludvík Hradilek

PrahaPoslanecká sněmovna nevydala ke stíhání poslankyni ČSSD Zuzanu Kailovou. Proti hlasovalo 81 poslanců, pro vydání bylo 42 přítomných.

Pro vydání nakonec nehlasoval ani jeden poslanec sociální demokracie, za kterou je Kailová ve Sněmovně, sama podezřelá poslankyně se zdržela. Nepochodilo tak hnutí ANO, které ještě před zahájením schůze avizovalo, že bude chtít, aby Kailová byla vydána. Nakonec se k nim se připojili dva poslanci ODS, KDU-ČSL a hnutí Úsvit.

Pro Kailovou to ovšem neznamená, že by nemohla být vůbec stíhána. Kvůli změně ústavy je totiž možné, aby ji policie obvinila poté, co poslankyni vyprší mandát.

Selektivní justice, zbytečná kriminalizace, hřímali politici

Samotnému hlasování předcházela téměř hodinová bouřlivá debata. Podle některých poslanců totiž vyšetřovatelé zbytečně kriminalizují komunální politiky. "Přijde mi, že se dostáváme do absurdistánu," prohlásil například František Laudát (TOP 09).

Ještě dál šla bývalá nejvyšší státní zástupkyně a ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ta usnesení o zahájení stíhání nazvala "literárním průjmem". "Čouhá mu účelovost z bot a to se mi nelíbí a já to nazývám selektivní justicí," je přesvědčena Benešová, podle níž by měl každý soudný státní zástupce stíhání zastavit.

Na účelovost žádosti poukázala i sama Kailová. "Je zarážející, že trestní řízení v této kauze, kterou policie šetří od února 2013, přichází pouhých pět měsíců před komunálními volbami a týká se jen tří nejvyšších představitelů města za ČSSD," naznačila s tím, že trestní oznámení podal opoziční zastupitel, který v podzimních volbách rovněž kandiduje.

"To, co bylo zamýšleno, se nejspíš podařilo. Zničena byla nejlepší akce pro rodiny s dětmi, dehonestováni byli mí kolegové, já i moje rodina," prohlásila v krátkém vyjádření Kailová. Podle ní všechny dokumenty kontrolovalo právní oddělení ústeckého magistrátu.

Poslanci hlasovali bez doporučení mandátového výboru

Plénum Sněmovny přitom o vydání rozhodovalo bez předchozího doporučení od mandátového a imunitního výboru. Ten se totiž na svém jednání neusnesl, zda vydání doporučit, či ne.

Předsedkyně výboru Miroslava Němcová to zdůvodnila pochybnostmi některých členů výboru o důvodnosti stíhání. "Střetávaly se tam obecně dva typy argumentů. Jeden z nich, který tady zaznívá poměrně často, se týkal toho, že to není Poslanecká sněmovna, kdo má vynést soud. Druhý argument se týkal toho, že poslanci jednotlivě neshledali žádost natolik opodstatněnou," shrnula jednání Němcová.

Ta v úterý nechtěla konkretizovat, kdo jak hlasoval. Sama však prohlásila, že na plénu bude hlasovat proti vydání Kailové. Již dříve totiž naznačila pochybnosti nad žádostí. Hnutí ANO na tiskové konferenci před zahájením schůze oznámilo, že jeho poslanci budou hlasovat pro vydání, lidovci mají volné hlasování, stejně jako poslanci sociální demokracie.

Kailovou policie podezírá z toho, že jako náměstkyně primátora Ústí nad Labem zneužila pravomoc, když v roce hlasovala pro projekt "Vítání občánků". Ten město dalo soukromé firmě, od roku 2012 do roku 2014 projekt vyšel na téměř pět milionů korun, podle policie tak městu vznikla milionová škoda.

"Poskytovatel měl zajistit medializaci projektu, přičemž takový projekt medializaci vůbec nepotřebuje, neboť se týká pouze oslovených a jmenovitě pozvaných, nově narozených občanů města a jejich rodičů, dále měl pro objednavatele zajistit slavnostní předání šeků zákonným zástupcům," vypočítává policie v dokumentu, v němž o vydání žádali.

V tomto volebním období Sněmovna vydala k trestnímu stíhání dva poslance - Bronislava Schwarze (hnutí ANO) a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy