Výbor poslancům doporučil vyslat české vojáky do Mali

ČTK ČTK
14. 2. 2013 15:44
Poslanci se nejnovější zahraniční misí budou zabývat na úterním zasedání
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jindřich Plescher, MO ČR

Praha - Výbor pro obranu ve čtvrtek doporučil sněmovně, aby souhlasila s nasazením českých vojáků ve výcvikové misi Evropské unie v africkém státě Mali.

Poslanci se nejnovější zahraniční misí budou zabývat na úterním zasedání. Češi také maliskou armádu vyzbrojí zbraněmi, které již sami nepotřebují.

Do Afriky tak poputují například vyřazené samopaly vzor 58, které ve výzbroji české armády nahradily nové útočné pušky, řekl po čtvrtečním jednání výboru náčelník generálního štábu Petr Pavel.

"Jsou tam pistole, samopaly a kulomety v řádu asi stovek kusů. Pak je tam munice k těm zbraním. Jsou to zbraně, které byly vyřazeny z armády," řekl Pavel.

Podle předsedy branného výboru Jana Vidíma (ODS) bylo Mali donedávna mezinárodními organizacemi hodnoceno jako jedna z nejdemokratičtějších zemí v regionu. Vše však změnily násilnosti, které zemi postihly.

"V této době se Mali dostává hluboko pod svoji demokratickou úroveň," řekl na jednání výboru Vidím. Podle něj je důležité, že maliská vláda vypracovala podrobný plán ke stabilizaci rozvrácené země.

Fotogalerie: Tři týdny válčení v Mali

Podle podkladů, které poslanci dnes na jednání dostali, bude mise letos i v příštím roce stát pokaždé 135 milionů korun. Finance jsou určeny pro odlet vojáků a techniky do Mali, jejich působení na místě i následný odlet zpět do vlasti po skončení patnáctiměsíčního nasazení, uvedl první náměstek ministra obrany Vlastimil Picek.

Před dubnovým odletem do mise vojáci absolvují zdravotní přípravu a povinné očkování. Seznámí se také s prostředím nasazení a kulturními odlišnostmi. "Pro tento druh činnosti nepotřebují žádná speciální cvičení ani žádnou speciální výbavu," upřesnil Pavel.

Vláda minulý týden schválila 15 měsíců trvající mandát pro působení vojska v Mali. Plán byl následně upřesněn po středeční konferenci ministrů obrany v irském Dublinu. Po ní vyplynulo, že Češi budou v Mali první půlrok hlídat základnu v hlavním městě Bamaku. V dalších šesti měsících se pak zapojí do výcviku jednotek tamní armády.

 

Právě se děje

Další zprávy