Vybírali jste premiéra: Vojtěch Filip

Pavel Baroch
28. 4. 2006 18:00
Praha - Vojtěch Filip byl posledním ze 16 politiků, kteří se v březnu a dubnu účastnili v deníku Aktuálně.cz on-line rozhovorů se čtenáři.

Filip je zatím nejúspěšnějším komunistickým politikem po listopadu 1989. Nejen, že vystoupil až na samý vrchol stranické hierarchie a po Miroslavu Grebeníčkovi, který rezignoval, se stal předsedou KSČM. Jako první polistopadový komunistický politik dosáhl na významnou parlamentní funkci, stal se místopředsedou sněmovny.

Infobox

VOJTĚCH FILIP


Narozen v lednu 1955.


V roce 1978 absolvoval studium na Právnické fakultě v Brně. Před listopadem 1989 pracoval jako právník v podniku Sfinx v Českých Budějovicích.


Členem komunistické strany je od roku 1983. Poslancem nejprve Federálního shromáždění a pak Poslanecké sněmovny je od roku 1990.


V roce 2002 byl zvolen místopředsedou sněmovny.


Vloni v říjnu se po Miroslavu Grebeníčkovi stal předsedou KSČM.


Je ženatý, má dceru a syna. Mezi jeho zájmy patří rocková hudba, příroda a ryby.

Filip patří mezi "staré kádry". Do komunistické strany vstoupil v roce 1983. Však také o předlistopadové éře hovoří jako o době, kdy nebylo všechno špatné. Když KSČM zahajovala letošní předvolební kampaň, Filip v úvodním vystoupení citoval Klementa Gottwalda.

Ve vysoké politice se Filip pohybuje od roku 1990, kdy byl zvolen do Federálního shromáždění. Místopředsedou sněmovny je čtyři roky.

V čele strany vystřídal vloni na podzim Grebeníčka, který si ho sám vybral jako nástupce. Brzy se ovšem oba muži dostali do sporu o další směřování strany. Grebeníček vyčítal Filipovi, že se snaží přiblížit ČSSD.

Spor skončil razantním Filipovým vystoupením na předvolebním mítinku KSČM. Grebeníček, který se jako jediný krajský lídr strany sjezdu nezúčastnil, vzápětí pochválil Fipila, že už nenadbíhá sociální demokracii.

Jednapadesátiletý Filip má pověst pragmatického politika a obratného parlamentního vyjednávače. Někdy se mu říká "Grebeníček s lidskou tváří".

Filip chce, aby Česko vystoupilo z NATO, kritizuje i Evropskou unii. Nechce vstoupit po volbách do koaliční vlády, je však ochoten přistoupit na tichou podporu menšinové vlády ČSSD.

V roce 1991 komise pro objasňování událostí 17. listopadu označila Filipa za agenta Státní bezpečnosti s krycím jménem Vojta. Obvodní soud v Českých Budějovicích o rok později ovšem konstatoval, že Filip byl registrován bez svého vědomí.

ODPOVĚDI ČTĚTE ZDE:


 

 

Právě se děje

Další zprávy