Vybírali jste premiéra: Pavel Němec

Martina Macková
18. 4. 2006 12:10
Praha - Pavel Němec byl dvanáctým z 16 zástupců politických stran, kteří se v březnu a dubnu účastní v deníku Aktuálně.cz on-line rozhovorů se čtenáři.

Infobox
Autor fotografie: Jiří Kropáček

Infobox

Pavel Němec (34)

  • Vystudoval práva na Univerzitě Karlově, poté pracoval jako právník a ředitel společnosti
  • Od roku 1998 je poslanec, nyní místopředseda vlády a ministr spravedlnosti
  • Členem US-DEU je od roku 1998, v letech 2000 až 2003 byl předsedou krajského výboru Středočeského kraje, v roce 2004 se stal předsedou strany
  • Je ženatý

V souvislostech

Němec je předsedou US-DEU, liberální pravicové strany, která odmítá jakoukoli spolupráci s komunisty a nesouhlasí s jejich legitimizací na české politické scéně. Dodnes je nejmladší parlamentní stranou, která je ve vládě zastoupena třemi ministry.

Průzkumy však ukazují, že pro další volební období na mandáty nedosáhne. Preference strany se ale od rozpadu Čtyřkoalice, jíž byla unie členem, pohybují hluboko pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do sněmovny. Agentura Factum Invenio v březnu poukázala na růst preferencí US-DEU na 2,9 procenta.

Pavel Němec ale říká: "Podle výzkumů dále disponujeme 15,5 procenty blízkých voličů, které US-DEU může prostřednictvím volební kampaně oslovit. Jsme přesvědčeni, že preference nadále rychle porostou a že v červnových volbách bude Unie svobody úspěšná."

Unie před volbami navrhla, aby stát poskytl zdarma lidem ze záplavových oblastí pozemky na bezpečných místech a také projekt na nový dům. Míní, že stát by měl kromě toho také dotovat zavedení infrastruktury k novým sídlům.

Unie svobody vznikla za dramatických okolností v lednu 1998 odštěpením z ODS. Důvodem k tzv. Sarajevskému atentátu, jak se rozdělení strany začalo nazývat, byl nesouhlas některých členů s neprůhledným financováním ODS a neochota předsedy Klause tehdejší krizi řešit.

US-DEU působí ve všech 14 krajích a 91 okresech. Nejpočetnější jsou pražská a brněnská organizace.

ODPOVĚDI PAVLA NĚMCE ČTĚTE ZDE:


 

Právě se děje

Další zprávy