Vybírali jste premiéra on-line: Sobotka

Sabina Slonková
26. 4. 2006 14:20
Praha - Bohuslav Sobotka byl patnáctým ze 16 zástupců politických stran, kteří se v březnu a dubnu v deníku Aktuálně.cz zúčastnili on-line rozhovorů se čtenáři.

Úřadující předseda vládních sociálních demokratů "nahradil" v on-line diskusi lídra ČSSD a premiéra Jiřího Paroubka, který si přes původní slib internetovou debatu rozmyslel.

Sobotka sice po loňském pádu Stanislava Grosse stanul v čele ČSSD, fakticky ale stranu ovládá právě Paroubek. "Dvojvládí" však brzy skončí - za pár týdnů má být Paroubek na mimořádném sjezdu zvolem řádným předsedou strany.

Sobotka o tento post usilovat nehodlá. Ostatně po celou dobu své kariéry zdůrazňuje, že před politickými funkcemi dává přednost odborné práci.

Infobox

BOHUSLAV SOBOTKA

  • Ve vysoké politice se pohybuje deset let - od chvíle, kdy dokončil práva na brněnské Masarykově univerzitě.
  • Věřící katolík před šestnácti lety vstupoval do ČSSD s výrazně levicovými postoji a původně dokonce patřil mezi stoupence bývalého premiéra Miloše Zemana. Jejich vztahy ale dávno vychladly, Zeman jej dnes řadí po boku Grosse a Vladimíra Špidly na svůj soukromý seznam zrádců. A Sobotka dokonce časem začal čelit kritice od části svých stranických kolegů, že je příliš pravicový.
  • Dveře do vrcholné politiky mu nakonec skutečně otevřel až Špidla, který si jej v roli premiéra vybral jako nejmladšího správce státní kasy. A Sobotka byl také k němu až do poslední chvíle - kdy se strana rozhodla jej odstranit - loajální.

Bohuslav Sobotka zásadně neřeší interní potíže strany na veřejnosti. Toto pravidlo porušil jen jednou, když veřejně prohlásil, že Miroslav Šlouf nemá v týmu Zemanových poradců co dělat.

Sobotka si dává až úzkostlivý pozor, aby na něm neulpělo žádné podezření z klientelismu či z pokusů o ovlivňování privatizací a dění ve státních firmách ve prospěch lidí spřízněných s ČSSD. I on ale několikrát podlehl. Například ustoupil Grossovi, který do křesla šéfa Českých areroliní prosadil svého přítele Jaroslava Tvrdíka.

Pro opoziční občanské demokraty je po premiéru Paroubkovi a Davidu Rathovi nejkritizovanějším členem vlády. Kromě ekonomických reforem mu ODS vyčítá jeho vztahy s ČSOB. Sobotka se nálepce muže ČSOB brání slovy: Vazby nejsou nadstandardní.

"Následkem toho, že Zemanova vláda v roce 2000 prodala IPB právě ČSOB, musím bohužel ještě dnes řešit problémy s touto transakcí. Kdyby tehdy vláda prodala IPB třeba Komerční bance, byl bych dnes obviňován z příliš častých kontaktů s ní. Rozhodně si ale s nikým v ČSOB netykám, s nikým neudržuji přátelské vztahy, s nikým se nescházím jinde než na půdě ministerstva," řekl časopisu Týden.

 

Právě se děje

Další zprávy