Vybírali jste premiéra on-line: Bursík

Martina Macková
11. 4. 2006 14:15
Praha - Martin Bursík byl jedenáctým z 16 zástupců politických stran, kteří se v březnu a dubnu účastní v deníku Aktuálně.cz on-line rozhovorů se čtenáři.

Bursík se loni na podzim stal předsedou Strany zelených, když porazil jejího předchozího předsedu a dřívějšího ředitele Hnutí Duha Jana Beránka.

Zelení pod jeho vedením dostali reálnou šanci stát se parlamentní stranou. V průzkumech veřejného mínění už několikrát v posledních měsících překročili jejich preference pětiprocentní hranici, kterou strana potřebuje pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Infobox

Martin Bursík (46)

  • Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, obor ochrana životního prostředí, je doktorem přírodních věd
  • Do roku 1989 pracoval v podniku Stavební geologie
  • Signatář Hnutí za občanskou svobodu, od 1990 do 1996 člen a poslanec za OF (OH) v České národní radě. Byl místopředsedou Svobodných demokratů
  • V letech 1994 až 2002 byl zastupitelem Prahy
  • V roce 1998 se stal ministrem životního prostředí v Tošovského vládě
  • Od roku 1999 ředitel konzultační kanceláře Ecoconsulting s.r.o (energetika a životní prostředí)
  • V letech 1999 až 2003 byl členem KDU-ČSL
  • Od roku 2002 do loňska byl externím poradcem ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL)
  • Loni se stal předsedou Strany Zelených

Poslední průzkum na začátku dubna Factum Invenio jim dokonce přisoudil 10,5 procent. Toto číslo stranu posouvá na čtvrté místo za ODS, ČSSD, KSČM a před vládní KDU-ČSL, které byl Bursík ještě před třemi lety členem.

Nový lídr už před volbami prohlašuje, že strana bude prosazovat zákaz topení uhlím. Zelení však také například chtějí privatizovat ČEZ a odmítají dopředu jakékoliv závazky týkající se volby prezidenta v koaliční smlouvě.

Strana zelených má asi 1 500 členů, ale poté,co jí volení průzkumy pasovaly do role kandidáta na zisk mandátů ve sněmovně, se jí hlásí stovky nových členů.

Minulý týden pražský primátor Pavel Bém (ODS) zpochybnil způsob, jakým Bursík získal od památkářů v letech 1995 a 1996 dotaci dva miliony korun na rekonstrukci barokního domu, který vlastní. Bém kritizoval nezvyklou výši dotace a také střet zájmů, ve kterém podle něj Bursík byl, když získal jako pražský zastupitel tuto dotaci.

Bursík požaduje po Bémovi omluvu, ten to odmítl.

Odpovědi Martina Bursíka na otázky čtenářů Aktuálně.cz čtěte ZDE:

 

 

Právě se děje

Další zprávy