Vybírali jste premiéra on-line: 8. díl

Pavel Baroch, Jakub Jareš
30. 3. 2006 14:00
Praha - František Zwyrtek byl osmým z 16 zástupců politických stran, kteří se v březnu a dubnu účastní v deníku Aktuálně.cz on-line rozhovorů se čtenáři.

Pravidla on-line rozhovorů s politiky a celé čtenářské ankety "Vyberte si svého premiéra" najdete ZDE.

František Zwyrtek je předsedou politického hnutí Nezávislí, ve volbách bude kandidovat jako lídr v Moravskoslezském kraji.

Jeho strana byla spojena nejdříve se jménem Jany Bobošíkové, po roztržce z letošního února povede Nezávislé do voleb poslankyně Jana Hamplová.

Infobox

  • nar. 26. 9. 1960 v Českém Těšíně
  • vyučen s maturitou
  • do roku 1989 pracoval jako důlní elektromontér
  • 1989-1990 mistr odborného výcviku na SOU hornickém
  • 1990-2002 zaměstnanec a později živnostník v oboru pohostinství
  • od roku 2002 se věnuje hnutí Nezávislí
  • 1999-2004 předseda komise prevence kriminality při radě města v Českém Těšíně

Kdyby se dostali do vlády, prosazovali by Nezávislí "pevně ukotvenou ekonomickou perspektivu založenou na makroekonomice, veřejných financích a volném obchodu".

Chtěli by také vést "sociální politiku založenou na rodinných hodnotách a na všeobecné solidaritě" či podporovat vzdělanost, vědu a výzkum. Jak toho konkrétně dosáhnout ale jejich program zveřejněný na internetu zatím neříká.

Nejpodrobněji se Nezávislí věnují návrhům ústavních změn. Chtějí zamezit politikům, aby hromadili své funkce nebo aby byli ve sněmovně déle než dvě volební období. Prosazují také přímou volbu starostů a hejtmanů či přímou volbu prezidenta. Starosty a senátory by chtěli odvolávat pomocí referenda i během volebního období.

Odpovědi Františka Zwyrtka na otázky čtenářů čtěte ZDE:

 

Právě se děje

Další zprávy